eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Rettegnek a láthatatlan, de veszélyes ellenségtől

Egyre komolyabb eszközöket vetnek be Tasmaniában az egyelőre láthatatlan, de veszélyes ellenféllel, az európai vörös rókával szemben.

A dél-ausztráliai állam vezetése attól tart, hogy elszaporodtak a vörös rókák: az illetékesek azt tervezik, hogy megnövelik azt az összeget, amelyet a ragadozók kiirtására szánnak, így már 50 millió ausztrál dollárt (közel 7,7 milliárd forintot) költenek a feladatra.

Sokan attól tartanak, hogy a rókák megtizedelhetik a talajon fészkelő madarakat, és az ottani rágcsálófajokat.

Vannak azonban szkeptikusok, akik szerint némelyek megpróbálják rászedni a kormányzatot: úgy vélik, a rókák valójában nem lepték el a területet, tetemeiket átcsempészik a határon.

Valós a veszély?

Senki sem tudja, valójában hány róka él Tasmániába, a hivatalos becslés szerint a számuk 50 és 200 közé tehető, ez pedig már bőven elég ahhoz, hogy elszaporodjanak.

A kormányzat biztos abban, hogy a telhetetlen állatok potyautasként érkeztek Tasmaniába teherhajók fedélzetén, vagy csempészek vitték őket az országba.

Kiirtásukra egy speciális csoportot állítottak fel, amelynek vezetése állítja: megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy rókák garázdálkodnak az államban. Háromnak már a tetemét is megtalálták utak mellett, de lábnyomokra és rókaürülékre is rábukkantak.

Több százan számoltak már be arról, hogy rókát láttak, de arra konkrét bizonyíték nincsen, hogy vemhes nőstények, vagy rókakölykök lennének a szigeten.

Csalók okoztak pánikot?

A szkeptikusok szerint a kormányzatnak nincsenek megfelelő bizonyítékai, és néhány csalót okolnak azért, mert pánikot keltett, bár Tasmania lakóinak minden okuk megvan arra, hogy tartsanak a kontinensről származó rókáktól.

A szakértők szerint Ausztráliában 30 millió ilyen ragadozó él. A vörös rókát az európai telepesek vitték az országba, azóta az állatok 23, csak ott honos fajt pusztítottak ki.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×