eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Mi szól az eltűnt kislány szülei mellett, és mi ellenük?

Az már biztos, hogy Madeleine McCann szüleit gyanúsítottként kezeli a rendőrség. A portugál és a brit törvényszéki szakértők azonban nem hajlandóak semmiféle információkat adni a bűnjelekről, sem arról: mi szól a szülők ellen.

Állításuk szerint azért, mert a másodlagos bűnjelek elveszhetnek, ha lényegi információt adnak ki.

Az azonban biztos, hogy ha valóban a kislány testnedvét, de nem a vérét találták meg a család bérelt autójában, az sokat lendíthet a nyomozáson. Természetesen a halál pontos okát csak akkor tudnák meghatározni, ha meglenne a holttest is.

A bérelt autó

De mik is ezek a bűnjelek? Az elsőszámú az autó, amelyet a család a kislány eltűnése után több mint három héttel bérelt ki, ennek ellenére mégis megtalálták benne a gyermek hajszálait és testnedveit. A gyermek május 3-án tűnt el, az autót pedig május 28-án bérelték McCann-ék.

Bár a rendőrség meg akart bizonyosodni arról, hogy a gyermek teste valóban az autóban volt-e, és ehhez független törvényszéki szakértő véleményét is ki akarták kérni, ennek ellenére engedélyezték a párnak, hogy tovább használják a járművet.

A rendőrség arra sem adott választ: vizsgálják-e azt, hogy kinél volt az autó abban a 25 napban, amikor a kislány már eltűnt, a család azonban még nem bérelte ki a járművet.

Vér vagy testnedv?

Két, egymástól független forrás is azt állította, hogy az autó csomagtartójában vért találtak a rendőrök. Ennek ellenére a rendőrök most mégis azt állítják: nem vért találtak, csak más testnedvet. Újabban az sem egyértelmű, hogy pontosan hol találtak rá a bizonyítékokra. Egyes nyilatkozatok ezt nem tették egyértelművé, míg mások azt állították: a minta a kárpit alatt volt.

Ha mindezt a szülők ellen akarják fordítani, magyarázhatják úgy is, hogy a nedv úgy került az autóba, hogy a szülők beletették a holttestet a csomagtartóba. Elképzelhető az is, hogy a gyermek teste nem volt az autóban, Madelaine-t azonban egy textilbe csavarták, és ezt az anyagot rakták be az autóba.

Akik azonban védeni akarják a szülőket, mondhatják, hogy a gyermek megsértette magát, és összevérezte a ruháját vagy a cipőjét, a szülők pedig ezeket az autóban szállították.A haj

A rendőrök azt állítják, hogy jelentős mennyiségű hajat találtak az autóban, amely Madeleine-től származott. A nyomozók szerint ekkora mennyiség csak akkor kerülhet a járműbe, ha a kislány is benne volt, pusztán a ruháinak a szállításával ennyi nem juthatott az autóba.

Az eset azonban magyarázható úgy is, hogy a kislány szőke haja folyamatosan hullott, így minden ruháját ellepte.

A bérelt lakás

A lakás ablakainak párkányán is számos nyomból mutatták ki a kislány DNS-ét, sőt, vannak, akik szerint a vérére is rábukkantak a helyszínelők. Azonban ebből sem következik egyértelműen, hogy a szülők felelnek a haláláért. Előfordulhat ugyan, hogy a gyermeket megpofozták vagy megverték, ekkor esett el, és hagyta a jeleket a párkányon.

Azonban az sem zárható ki, hogy a szülők sokak állítása szerint valóban megverték a gyermeket, aki ekkor üthette be magát az ablakpárkányba.

A kislány vére azonban máshol is fellelhető volt a lakásban, például a nappali padlóján, a kanapé alatt. Akik rajonganak a horrortörténetek iránt, azok egyből azt feltételezték: biztosan a kanapé alatt rejtették a padló alá a gyermek holttestét a szülők. Az is elképzelhető azonban, hogy a gyermek a padlón csúszkálva játszott, és eközben sértette meg magát.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×