eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Kérdezd meg magadtól: ő vajon akarja?"

Miközben turisták ezrei készülnek arra, hogy a nyáron is együtt úsznak a delfinekkel, állatvédők arra hívják fel a figyelmet: az embereknek fel kellene tenniük maguknak a kérdést, vajon az állatok akarják-e a közelségüket?

A vadon és fogságban élő delfinekkel is egyre nagyobb divat együtt úszkálni világszerte; valóságos iparág épült már erre. Bár a delfinek és a tengeri emlősök zaklatását az amerikai törvények tiltják, sok országban nem élveznek ilyen védelmet az állatok.

Azt pedig megbecsülni sem tudják, hány vadon élő állat lehet világszerte, amelyet arra "kényszerítenek", hogy emberekkel úszkáljon - figyelmeztetett Trevor Spradlin tengerbiológus.

Állatvédőkkel együtt ő is úgy gondolja, hogy ez a divat brutális és ártalmas az állatok számára. Előfordulhat például, hogy a jó szándékú látogatók kivezetik a delfineket megszokott táplálkozó és pihenőterületükről.

"Teljesen megértem az embereket, akik szeretnének a delfinek közelébe kerülni, de a szeretetükkel halálra ítélik az állatokat" - figyelmeztetett Naomi Rose delfinbiológus.

Szakértők szerint a fogságban élő állatok sem élvezik a közös kalandot. Szerintük az embereket megtéveszti, hogy a delfinek mindig "mosolyognak". "Ezt teszik akkor is, amikor betegek, haldokolnak, sőt, még halálukban is - nem azt jelenti a mosolyuk, hogy örülnek annak, ami történik velük" - figyelmeztetett Toni Frohoff tengerbiológus.

Szakértők szerint más módszert kell találni arra, hogy az emberek és a delfinek közelebb kerülhessenek egymáshoz. "A vadon élő állatok megfigyelése sokat segít abban, hogy az emberek megértsék a vadvédelem fontosságát. Nagy különbség van azonban a megfigyelés és a kölcsönhatás között" - figyelmeztetett egyikük.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×