eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

Tíz évet ül, mert megsértette az uralkodót

Felségsértés miatt tízéves börtönbüntetésre ítélték Thaiföldön azt a svájci férfit, aki festékszóróval fújta le a thai király képmásait. Büntetése akár 75 év is lehetett volna, azért kapott kevesebbet, mert beismerte tettét.

A bíróság eredetileg húsz évre ítélte a férfit, később azonban elfelezték a büntetését, amiért bevallotta tettét.

A svájci Oliver Dufer minden bizonnyal az első külföldi, aki felségsértés miatt rács mögé kerül az ázsiai országban. Ugyan még egy hónapja van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, valószínűleg már csak a királyi kegyelemben bízhat.

A BBC szerint időről-időre előfordul, hogy külföldiek felségsértési ügyekbe keverednek. Eddig általában még a teljes büntetés letöltése előtt csendben hagyták távozni őket az országból.

Kedvelik a turistákat

Thaiföld a külföldiek számára általában a mosoly országa, a külföldit - vagy más néven farangot - kedvesen fogadják, a rendőr tiszteleg, az eltévedt utazót útba igazítják az utcán.

Egy dolog azonban a thaiok számára szinte szent, és ez a királyi család, illetve maga a 60 éve uralkodó király személye. Nem csak a hagyomány tiltja, hogy bírálják, de a törvények is.

A már tíz éve az országban élő 57 éves férfit azután tartóztatták le, hogy decemberben festékszóróval fújta el Bhumbiol Aduljadey király több portréját.

A részeg graffitis valószínűleg nem szerzett jó pontokat azzal sem, hogy éppen a király születésnapján, december 5-én támadt kedve lefújni a portrékat.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×