eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Papírsárkány-eregetőket tartóztattak le

Több mint ötszáz embert tartóztattak le a pakisztáni Lahore-ban papírsárkány-eregetés miatt a tavaszi fesztivál idején, a hagyományos sport ugyanis már több halálos balesetet okozott.

A papírsárkány-eregetés hagyományos része a Pakisztán Pandzsáb tartományában nagy hagyományokkal bíró tavaszi fesztiválnak, a hatóságok azonban betiltották ezt a sportot.

Erre azután került sor, hogy többen is életüket vesztették az üveggel bevont, illetve fém madzaggal irányított sárkányok miatt.

Az áldozatok hozzátartozói követelték ki a Legfelsőbb Bíróságtól a tilalmat, amely időszakosan a korábbi években is érvényes volt.

Ezt a bíróság februárban függesztette fel, azzal a kitétellel, hogy automatikusan újra életbe lép, ha újabb halálos baleset történik.

Vágd el a másik kötelét!

A Basant nevű tavaszi fesztivál egész Pandzsábban népszerű, sokezren érkeznek ilyenkor a térség legnagyobb városába, Lahore-ba, az utóbbi időben többek között indiai filmsztárok is. Általában Pervez Musharraf pakisztáni elnök is részt vesz az eseményen.

A sárkányeregetők célja, hogy a levegőben tartsák saját sárkányaikat, miközben másokét a földre kényszerítik.

A versengésben azonban sokan nem igazán sportszerű eszközöket, üveggel bevont vagy fémből készült kötelet használnak a sárkány reptetéséhez, hogy könnyebben el tudják vágni az ellenfelek madzagjait.

A földre eső madzagok nagy veszélyt jelentenek a motorosokra, a drótkötelek villanyvezetékekre hullva pedig rövidzárlatot és áramszünetet okoznak.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×