INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

Könyv a funkcionális analfabétáknak

Infostart

Neves brit írók egy új sorozat keretében speciális regényeket írnak azoknak, akiknek nehézséget okoz az olvasás. Nem csak maguk a könyvek rövidek, de a nyelvezetük is egyszerű: két szótagosnál hosszabb szó bekezdésenként csak egy van bennük. Az új sorozat célja: rávenni azt a 12 millió brit felnőttet az olvasásra, aki a 13 évesek olvasási szintje alatt van.

Száz oldal, pörgő események, egyszerű nyelvtan, rövid mondatok, két szótagosnál hosszabb szavak és absztrakt gondolatok a minimumra szorítva. Ez jellemzi azt az új sorozatot, amelynek darabjait neves angol kortárs szerzők - köztük Ruth Rendell, Joanna Trollope, Minette Walters és Maeve Binchy - írják.

Az elsődleges célközönség az a mintegy 12 millió brit felnőtt, akinek olvasási szintje a 13 évesektől elvárt szint alatt van.

Sok felnőtt nem is szembesül azzal, hogy gondja van az olvasással, egészen addig, amíg iskolába nem kezd járni a gyereke, és nem kell segítenie a házi feladatokban.

Mások a munkahelyi emailekkel, körlevelekkel, használati utasításokkal, vagy kérdőívek kitöltésével szenvednek, általában titokban.

Nagy-Britanniának a becslések szerint évi 10 milliárd fontjába kerül az, hogy ilyen sokan nem tudták jól elsajátítani ezt az alapvető képességet.

Ennyit veszít ugyanis a szigetország az elmaradt adóbefizetéseken, a kisebb termelékenységen és a magasabb szociális segélyeken.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018