eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Folytatódik a Millenáris Park bővítése

Elkészültek az új pihenőpark látványtervei, és a héten megkezdődnek a mélygarázs építését előkészítő munkák is - számolt be a Millenáris Park bővítésének legújabb fejleményeiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

A miniszter, aki a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, elmondta, hogy új szakaszába lép a budai Millenáris Park bővítése, elkészültek a közel 2,5 hektáros pihenőpark látványtervei, és megindult az engedélyezési eljárás. A korszerű, elsősorban rekreációs célokat szolgáló közösségi tér több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, izgalmas játszótérrel és jelentős vízfelülettel várja majd a kikapcsolódni vágyókat. A parkban két kávézó is nyílik, amelyek illeszkednek a megújult Széll Kálmán tér környékének és a Lövőház utcának önálló városképi egységet alkotó jellegéhez. Jelentős eredmény, hogy a lebontott minisztériumi irodamonstrum és az egykori Ganz-gyár területének rekultivációjával egy igazi rozsdaövezetet parkosítanak. A hatalmas aktív zöldfelület érezhetően javítani fogja a levegő minőségét a nagy forgalmú Margit körút térségében, de nemcsak ezért tekinthető a fejlesztés zöldnek. A park növényzetét esővízzel öntözik majd, a Jedlik Ányos Terv részeként e-töltőállomásokat alakítanak ki a mélygarázsban, amelynek energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják, és a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is minél nagyobb részben megújuló energiával táplálják. A XXI. századi, környezetbarát megoldások alkalmazásával a projekt példát kíván mutatni a hasonló fejlesztések számára - hangsúlyozta Varga Mihály.

A miniszter kiemelte, hogy a beruházásnak része a mára eléggé "lelakott" régi Millenáris Park megújítása is. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet is, amely az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának gépjárműforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

A Mammut Bevásárlóközpont épületének korábban takart, és esztétikailag ennek megfelelően kialakított oldalhomlokzatának városképi jelentőségűvé vált oromfala mellé, a parkkal összhangban lévő, de önállóan megtervezett és felépített létesítmény - tájépítészeti elemeket is tartalmazó, több emelet magas "zöldfal-installáció" - épül, amely a régióban egyedülálló lesz. A zöld térfal tervein még dolgoznak az építészek - mondta el az MTI-nek Varga Mihály.

Közölte: az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs elsősorban a Millenáris Park kulturális és szórakoztató rendezvényeinek parkolási igényeit fogja kiszolgálni, de természetesen minden autós számára nyitva áll majd. A mélygarázs építésének előkészületei a héten folytatódnak az egykori irodaépületek még megmaradt földfelszín alatti részeinek elbontásával és a mélygarázs-munkagödör részleges kialakításával, ezért az ideiglenes parkoló egy részét lezárják. Ezzel az ütemmel novemberre végeznek, és ezután kezdődhetnek a mélyépítési munkák. A megújult Millenáris Parkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba a budapestiek.

Varga Mihály szerint a beruházás egyik legfontosabb eredménye az lesz, hogy a megújuló és számos új kulturális létesítménnyel bővülő Millenáris Park térben és funkcióban egyaránt kiteljesedik - valódi alternatívát nyújtva a szabadidő eltöltésében a közeli plázákkal szemben. A beruházás jelentősen javítja a környéken lakók életminőségét, de reményei szerint az új Millenáris sokakat vonz majd a főváros távoli kerületeiből, és várhatóan a Budapestre látogatók számára is kedvelt tartózkodási hely lesz.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2017. augusztus 19. 08:07
×
×
×
×