eur:
401.75
usd:
369.32
bux:
75268.51
2024. október 16. szerda Gál
Shelter dog is is a beautiful dog in an animal shelter looking through the fence wondering if anyone is going to take him home today.
Nyitókép: Mexitographer/Getty Images

Újabb veszett kutyát találtak – azonnal zárlatot rendelt el a Nébih

A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a román határ közelében találták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma október 10-én újra veszettségesetet igazolt egy kutyánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a román határ közelében találták a szakemberek. Az új eset miatt több járványügyi intézkedést rendelt el a hatóság – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih szakemberei ismét veszett kutyát azonosítottak: ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szamosbecsen. A legújabb esettel összefüggően számos járványügyi intézkedés ‒ többek között fokozott felügyelet és ebzárlat ‒ elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi.

A Nébih az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta.

A veszettség 2022. szeptemberében jelent meg ismét hazánkban. Mostanáig összesen 37 esetet állapítottak meg, többségében rókákban. Valamennyi veszettségeset az ukrán és a román határ közelében történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az esetek miatt a vármegye elvesztette veszettségtől mentes státuszát, de az ország többi része továbbra is mentes maradt.

A Nébih ezúton is kéri a kutya- és macskatartókat, hogy oltassák be a veszettség ellen állataikat. Ezenfelül a veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség: az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok kapcsán az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború
Tudósítónktól

Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború

A szlovák kormányfő úgy véli, közeledik az ukrajnai háború vége. Szerinte elmozdulás várható, és várja, mit mond ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli ülésén. „El kell felejteni azt a lehetőséget, hogy az oroszok kivonulnak a Krímről, vagy Donyeck és Luhanszk térségéből” – jegyezte meg a miniszterelnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×