eur:
400.13
usd:
367.48
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz
Az egyik hajtó kutyája indulásra vár a kelet-csehországi Orlice-hegységben rendezett nemzetközi kutyaszánversenyen 2019.  január 25-én. A versenyzők négy nap alatt 222 km-t tesznek meg, és egy éjszakát a szabadban táborozva kell eltölteniük. Az idei versenyen 11 országból 100 hajtó 700 kutyával indult.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Veszett kutya a román határon, ebzárlatot rendeltek el

Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma október 10-én újra veszettséget igazolt egy kutyánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a román határ közelében találták a szakemberek, az új eset miatt több járványügyi intézkedést rendelt el a hatóság - tudatta a Nébih kedden a honlapján.

A legújabb esettel összefüggően többek között fokozott felügyelet és ebzárlat elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi.

A Nébih az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta.

Felidézték: a veszettség 2022. szeptemberében jelent meg ismét hazánkban. Mostanáig összesen 37 esetet állapítottak meg, többségében rókákban. Az összes eset az ukrán és a román határ közelében történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az esetek miatt a vármegye elvesztette veszettségtől mentes státuszát, azonban az ország többi része továbbra is mentes maradt.

A megemelkedett esetszámok miatt 2024-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a rókák vakcinázása dupla csaléteksűrűséggel történik mindaddig, amíg a járványügyi helyzet indokolja.

Fontos tudni, hogy a háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása pedig ajánlott - hívta fel a figyelmet a Nébih, kérve egyúttal a kutya- és macskatartókat, hogy oltassák be a veszettség ellen állataikat.

Megjegyezték, hogy a veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség: az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok kapcsán az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről. Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot, vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244) - írták.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×