eur:
391.15
usd:
357.68
bux:
72556.52
2024. július 17. szerda Elek, Endre
A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök beszél az Andrzej Duda lengyel államfővel a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Ószandecen (Stary Sacz) 2024. március 22-én.
Nyitókép: MTI/Sándor-palota/Érdi Róbert

Sulyok Tamás még nem írt alá kegyelmi kérvényt - itt az államfői indoklás

"Kiegészítő és kivételes" - Az államfő Facebook-videót tett közzé arról, miként tekint a kegyelmi jogkörre.

Ismert, a bicskei pedofilügyben bűnsegédként elítélt K. Endrének korábban kegyelmet adott államfő, Novák Katalin és a kegyelmi kérvényt igazságügyi miniszterként szintén aláíró Varga Judit belebukott a botrányba, a kegyelmet "kijáró" Balog Zoltán elnöki tanácsadó, református egyházi vezető pedig több pozíciójáról is lemondott.

Az ügy mentén kiderült, számos kegyelmi kérvényre mondhatott igen a lemondott államfő, ezek részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra, az mindenesetre Sulyok Tamás hivatalba lépett köztársasági elnök szakított elődje gyakorlatával, nem mondott igent eddig egyetlen kegyelmi kérvényre sem, a héten pedig azt megmagyarázta, hogy miért. A magyarázatból Facebook-videót is készített az államfő.

Mint a hvg.hu cikkéből kiderül, "több száz ügyet parkoltat" a Sándor-palota, tehát sem támogató, sem elutasító döntés nem született még idén.

"Mindenki által tudott, hogy köztársasági elnökként élhetek az egyéni kegyelmezés jogával. Viszont nyomatékosan hangsúlyozom, hogy erre a jogkörre úgy tekintek, mint kiegészítő és kivételes hatáskörre, amely

semmiképpen sem irányulhat a bíróság döntésének felülbírálatára"

- fogalmazott a március 5-én hivatalba lépett Sulyok Tamás.

Az államfő mindezt bírák előtt mondta, méghozzá a Bíróságok Napján, még július 15-én hétfőn az Országos Bírósági Hivatalban tett látogatásán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×