eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels.com

Enélkül könnyen az egekbe szökhet az adriai nyaralás ára

Magyarországon nagyjából minden 10. ember horgászik, és sokan magukkal viszik a felszerelésüket a nyaralásra is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy nem csak itthon, Horvátországban is engedélyköteles ez a sport, napi, háromnapos vagy egyhetes bérleteket tudunk kiváltani, akár online is.

A 2023-as adatok szerint Magyarországon szinte minden tizedik ember hódol a horgászat szenvedélyének, és majdnem minden huszadik személy rendelkezik érvényes állami horgászjeggyel. A horgászat, mint sport és szabadidős tevékenység, évek óta egyre népszerűbb a magyarok körében: 2010 óta megháromszorozódott a regisztrált horgászok száma hazánkban.

Nem csoda, hogy sokan a nyaralásra is viszik magukkal a felszerelésüket, akkor is, ha édes, akkor is, ha sós víz mellé mennek – írja a Pénzcentrum, amely utánajárt, hogy milyen szabályok érvényesek a horgászatra déli szomszédunknál.

A Horvátország tengerén folytatott szabadidős és sporthorgászat engedélyköteles, függetlenül attól, hogy a partról vagy hajóról végzik-e – tájékoztatta a lapot a Horvát Idegenforgalmi Közösség. A tengeri sport- és szabadidős horgászathoz engedély szükséges, amelyet elektronikus úton is megvásárolhatunk: léteznek napijegyek, többnapos jegyek, havi vagy éves engedélyek.

Az engedély birtokában csak akkor horgászhatunk hajóról vagy a partról, ha a következő eszközökkel rendelkezünk:

  • "odmet" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab,
  • "kančenica" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab,
  • pergetőzsinór, összesen legfeljebb két darab,
  • fejlábúakat célzó jiggerek, összesen legfeljebb két darab

– olvasható egyebek mellett.

A többféle módon (offline és online) is beszerezhető tengeri szabadidős halászati engedély árai 2024-ben:

  • egy napra érvényes 7,96 euró, 3127 forint;
  • három napra érvényes 19,91 euró, 7821 forint;
  • hét napig érvényes 39,82 euró, 15 643 forint;

Fontos, hogy a 14 évet be nem töltött személy egy zsinórral, bottal vagy anélkül engedély nélkül folytathat szabadidős horgászatot, valamint az, hogy a szabadidős horgászat során naponta és horgászonként legfeljebb 5 kilogramm halat és más tengeri élőlényt szabad fogni, gyűjteni.

Engedély nélkül nem érdemes

A megfelelő okmányok és engedélyek beszerzésére nem csak a magyar tengernél nyaralóknak kell különösen figyelnie. 660 eurótól (kb. 259 ezer forint) 3980 euróig (kb. 1,56 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják azokat a horgászokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Az orvhorgászokat, orvhalászokat pedig egy horvát cikk szerint akár 6630 euróra (kb. 2,6 millió forint) is büntethetik - ugyanakkor megjegyzik, hogy utóbbi a tétel jogi személyek esetében él, a magánemberek valamivel kevesebbel is megúszhatják.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×