eur:
390.19
usd:
357.59
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Bevásárlókocsi egy londoni ABC-áruházban 2022. augusztus 17-én. Nagy-Britanniában az infláció elérte a 10,1 százalékot, az utóbbi 40 év legmagasabb szintjét. A brit jegybank recesszióra figyelmeztet, miközben a megélhetési költségek, azon belül elsősorban az élelmiszerárak emelkedése felfelé hajtja az inflációt, és az a Bank of England előrejelzése szerint az év végére 13 százalékra nő az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Itt a bejelentés: napokon belül megszűnik a kötelező akciózás

Fellélegezhetnek a kereskedők.

A kötelező akciózással - amelynek köszönhetően a családok olcsóbban juthattak olyan alapvető élelmiszerekhez, mint a kenyér, a hús, a tej vagy a különböző zöldségfélék - a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt. Az intézkedés elérte célját, így az július 1-jétől kivezetésre kerül, ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium.

  • A kötelező akciózás rendszerét a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta inflációs-sokk leküzdése, a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 2023. június 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezette be.
  • 2023 augusztusában - az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó - kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére, 10-ről 15 százalékra növelte, továbbá 8 csoporttal kibővítette az érintett termékkört.

"A kötelező akciózás és az online árfigyelő mindemellett kíméletlen versenyt generált a kiskereskedelemben. Ennek eredményeképpen az élelmiszerinfláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1 százalékra esett vissza, sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára" - értékelt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca és a kormány a verseny fenntartása érdekében működteti tovább az árfigyelőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×