eur:
390.16
usd:
357.77
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Getty Images

Fontos cél érdekében írhatják át az utazási szabályokat

Egy rendelettervezet szigorúbb kötelezettségeket írna elő az utazási irodáknak a gyermekek jogainak védelme érdekében. Az érintett vállalkozásoknak augusztus végéig módosítaniuk kell a szerződési feltételeiket, illetve be kell benyújtaniuk a szükséges nyilatkozatokat is.

A kormány gyermekvédelmi célból módosítaná az utazásszervezői és -közvetítői tevékenységekre vonatkozó szabályokat. A változtatások kiterjednek az utazási csomagok és szolgáltatásegyüttesek szerződési feltételeire is – írja a Portfolio.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet szerint az utazási vállalkozóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy az általános szerződési feltételeik tartalmazzák-e a gyermekek jogainak védelmét szolgáló előírásokat. A vállalkozásoknak augusztus 31-ig kell benyújtaniuk a nyilatkozatot a Kormányhivatal részére, ha korábban már bejelentették tevékenységüket.

A módosítás alapján az utazásszervezőknek és -közvetítőknek minden szükséges intézkedést meg kell tenniük annak érdekében, hogy megvédjék a gyermekek alapvető jogait.

A jogsértéseket, kihágásokat pedig jelenteniük kell az illetékes hatóságoknak.

Az utazási irodáknak a szerződési feltételekben is rögzíteniük kell, hogy a szolgáltatások nyújtása során nem történhet semmilyen jogsértés (például szexuális bántalmazás vagy kizsákmányolás) a gyermekek kárára. Az erről szóló nyilatkozatot ugyancsak augusztus végéig kell kiadniuk az érintett cégeknek.

A módosítások az uniós irányelveknek való megfelelést is szolgálják, melyek célja, hogy egységes védelmi szabályozás legyen az EU teljes területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×