eur:
396.81
usd:
367.44
bux:
70131.45
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
The Danube Delta is the second largest river delta in Europe, after the Volga Delta, and is the best preserved on the continent
Nyitókép: Paul Biris/Getty Images

A hazai vizekben is megjelent egy félelmetes kórokozó

Emiatt az ívásra nem kerülhet sor.

Az Ovipleistophora mirandellae nevet viselő kórokozót 2002-ben egy hazai bodorka (Rutilus rutilus) sorvadó petefészkében is kimutatták, de más halfajokban sem kizárt az előfordulása, írta a – írta hirbalaton.hu a Magyar Haltani Társaság cikkére hivatkozva.

A parazita elhullást nem okoz, azonban a petefészek károsodása a beteg hal szaporodását megakadályozza, ugyanis a petefészek sorvadt állapota miatt ívásra nem kerülhet sor. Ezek alapján joggal feltételezhető, hogy a természetes vizekből befogott csukák mesterséges szaporításának olykor tapasztalható sikertelenségéért is ez a parazita felelős.

A halak petefészkét károsító, korábban Pleistophora oolytica nevű mikrospórás faj hazai előfordulásáról elsőként azok a hazai szakemberek értesültek, akik 2002-ben a budapesti Országos Állategészségügyi Intézetben meghallgatták dr. Csaba György halkórtani szakértő állatorvosnak az előadását. Ebben számolt be arról, hogy munkatársaival – Majoros Gáborral és Láng Máriával – két csuka sorvadt és elhalásokkal tarkított petefészkének sejtjeiben a mikrospórások közé tartozó Pleistophora oolytica fürtszerű halmazait figyelték meg.

A Magyar Haltani Társaság arra kéri a horgászokat, hogy ha találkoznak hasonló esetekkel, akár más halfajoknál is, készítsenek fényképet a sorvadt petefészekről és a lelőhely adataival együtt küldjék be a haltanitarsasag@gmail.com címre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 13. 15:27
×
×
×
×