eur:
385.49
usd:
354.95
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője beszél a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetésen a Sándor-palotánál 2024. február 9-én.A demonstrálók Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelték, az ellen tiltakozva, hogy az államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt korábbi igazgatóhelyettesének. Követelték továbbá, hogy távozzon a közéletből Varga Judit, aki korábbi igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmet.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Elemzők az Arénában: A Tisza párt megjelenése a Momentumot mosta el

A Tisza Párt vezetője számára a szervezetalkotás lehet a legnagyobb kihívás 2026-ig – értékelt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszéltek a műsorban Karácsony Gergely főpolgármester és kihívóinak júniusi esélyeiről is.

Magyar Péter pártja az ellenzék legnagyobbjává vált – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, aki szerint a Tisza Párt megjelenésének a Momentum a legnagyobb vesztese.

A legvalószínűbb listás eredményt jelentő, a részvételüket biztosra ígérők bevallott és beazonosított pártpreferenciáját (a részvételét biztosra ígérő választóknak az ötöde nem mondja meg a pártpreferenciáját, de a kutatók egyéb módszerekkel ezt megpróbálják beazonosítani) tartalmazó kutatását publikálta a múlt héten a Nézőpont Intézet.

"Ez alapján az európai parlamenti választáson a Fidesz 48, az országgyűlési választáson 44 százalékot érne el. Magyar Péter pártja egyértelműen az ellenzék legnagyobb pártjává vált, 21, illetve 22 százalékkal, és csak utána jön a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd 12-13 százalékon, illetve a küszöb környékén látható a Kutya Párt, mi 7 százalékot látunk nekik az európai parlamenti választáson. A Mi Hazánk 5 százalékon áll, tehát valahol a bejutási küszöbön" – sorolta Mráz Ágoston Sámuel.

Szerinte minden ellenzéki pártnak ártott Magyar Péter megjelenése, de úgy véli, van esély arra, hogy az egyéb ellenzéki pártok, mint például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, küszöb fölött túlélje ezt a szavazóvesztést. A Nézőpont kutatása szerint

ennek a folyamatnak egyértelműen kárvallottja lesz a Momentum.

"A Momentumot egyszázalékos pártnak látjuk, teljes mértékben kiürítette a szavazótábort a Magyar Péter-jelenség. Az egyéb kicsi pártok helyzetének – Márki-Zay Péter, Vona Gábor pártja vagy az LMP is – természetesen ártani fog ez a jelenség, ők legfeljebb egy százalékokra számíthatnak a végeredményben a mi előrejelzésünk alapján" – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője azt mondta: az új politikai formáció szavazóinak 40 százaléka a többi ellenzéki párt voksolói közül származik.

"Friss adatok jövő hét elején lesznek, tehát ebben most nem tudok pontosan megnyilatkozni, én is nyilvánvalóan szintetizálok, de arra van kutatás, hogy Magyar Péter miből építette föl magát. A fővárosban látszik az, hogy a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és még az itt markánsan jelenlévő DK-MSZP-Párbeszéd táborából is sikerült magához vonzania sokakat. Országosan pedig az látszik, hogy a meglévő szavazótáborának nagyjából negyven százaléka egyértelműen ellenzéki oldalról érkezett" – ismertette Závecz Tibor. A jó pár héttel ezelőtti felmérésükben az látszott, hogy ez alapvetően két forrást jelent: a Kétfarkú Kutya Pártot és a Momentumot. Igaz, már akkor látták, hogy az új formáció "beleharapott" a DK-MSZP-Párbeszéd szavazótáborába, és egy picit a Mi Hazánkéba is.

Milyen jövője lehet Magyar Péternek és pártjának 2026-ig?

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője arról is beszélt, hogy Magyar Péter jól ráérzett az emberek elégedetlenségére: "Nem is a tartalom annyira fontos, hanem az a hangulat, amire rá tudott ülni, ami az emberekben ott szunnyadt. Az ellenzéki szavazó elégedetlen a kormánnyal, az elmúlt évek döntéseivel a Covid-járvány kezelésétől kezdve a gazdasági válság kezeléséig, és ezt az elégedetlenséget valahogy fel tudta piszkálni, főleg a kampányának az első időszakában" – értékelt Závecz Tibor.

Úgy látja, Magyar Péter megpróbál különböző elégedetlenségi faktorokat verbálisan is megfogalmazni, ezt "odatenni" a gyűléseken a választók elé, és így szép lassan majdhogynem minden párt szavazóit és sok olyan embert, aki eddig passzív volt, de belül morgolódott a kormányon vagy a rendszeren, elért. Olyan hangulatot teremtett, amelyben ezek az emberek azt érezhették, hogy van valaki, aki olyasmiket mond, amit ők gondolunk vagy ők szoktak mondani egymás közt.

"A titkát abban látom, hogy ezek nem kemény szakpolitikai témák, hanem egy hangulatra érzett rá, amit most jól visz magával. Hogy

ennek hol van a csúcspontja, azt nem tudjuk,

de ebben a pillanatban az látszik, hogy Magyar Péter meg tudja szerezni az ellenzéki vagy a kormánnyal szembeni erők versengésében azt a pozíciót, ami egy jó kiindulópont annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy 2026-ban ki is lesz Orbán Viktor kihívója" – mondta Závecz Tibor.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint ugyanakkor ha jól is szerepel Magyar Péter pártja az EP-választáson, a szervezetépítés komoly gondokat okoz majd neki. Legkésőbb az EP-választások után – ha megmarad a politikában Magyar Péter, ugyanis múlt héten mondott olyat is, hogy nem tudja, két hónap múlva ki fogja vezetni ezt a pártot – már a szervezetet kell építenie, programot kell alkotnia, jelölteket kell választania.

"Definíció szerint a párt egy jelöltállító szervezet. Azt látjuk, hogy a jelöltállítással vannak gondjai Magyar Péternek, ami nem is meglepő, mert két hónap alatt honnan szerezne egy új politikai szereplő ismert, általa megvizsgált jelölteket. Egy friss szereplőnek jelölteket találni nehéz, és egy friss szereplőnek nagyon nehéz szervezetet építeni is, ahol el kell dönteni, hogy kié a végső szó, ki irányítja ezt a pártot, kikkel együtt irányítja, milyen testületek vannak, kik tartoznak ezekbe a testületekbe. Arra számítok, hogy ez június 9. után még nagyon sok gondot fog okozni a Tisza Párton belül,

ami akár elvezethet oda is, hogy hiába ér el mondjuk az EP-választáson 20 százalék körüli eredményt, 2026-ban mégsem ő lesz a legmeghatározóbb szereplő, mert esetleg szétszakad a pártja"

– vázolta Mráz Ágoston Sámuel.

Mi lesz Budapesten, a Fővárosi Közgyűlésben?

Jelenleg nagyon kevés esélye van Karácsony Gergelynek arra, hogy többséget szerezzen a fővárosi közgyűlésben – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Závecz Tibor. Friss felmérésük szerint ugyanakkor a főpolgármester újraválasztási esélyei nagyon magasak, ő a várományosa ennek a posztnak.

"A teljes budapesti népességen belül Karácsony Gergelynek 36 százaléka van, Vitézy Dávidnak 25, Szentkirályi Alexandrának ebben a mérésben 20, és Grundtner Andrásnak, ha jól emlékszem, 2 százaléka. Egész más képet mutat a lista. Amikor a felmérést készítettük, még nem volt világos, hogy a Tisza Pártnak lesz-e fővárosi listája, de szerepelt a kérdéssorban. Az eredmények szerint a Karácsony Gergely által vezetett DK-MSZP-Párbeszéd lista a teljes budapesti népességet tekintve 23 százalékon áll, 20 százalékon áll a Szentkirályi Alexandra által vezetett Fidesz-KDNP lista, illetve 16-16 százalékon Vitézy Dávidék és a Tisza Párt. Utána egy jelentős szünet következik, és 2-4 százalékos a teljes népességen belül – ami egyébként bejutási esélyt jelent – a Momentum, illetve a Kétfarkú Kutya Párt" – ismertette Závecz Tibor. Összefoglalása szerint Karácsony Gergelynek nagyon kicsi az esélye arra, hogy egy olyan közgyűlést vezessen, amelyben többsége van.

Mráz Ágoston Sámuel arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP-nek minden esélye megvan arra, hogy 35 százalékot érjen el a fővárosi listájával. A Nézőpont Intézetnek nincs friss Budapest-kutatása, ezért legfeljebb az országos kutatások budapesti almintáját tudják alapul venni.

"Ha több ilyen kutatást egymás mellé tesz az ember, akkor még a minta nagysága is viszonylag nagy, de nem ugyanolyan, mint egy reprezentatív Budapest-kutatás, tehát óvatosságra intenék a számokkal kapcsolatban és nem is vesznék el a részletekben. Mi azt látjuk, hogy

a Fidesznek megvan minden esélye, hogy 35 százalék környékén végezzen a fővárosi listájával.

A Závecz Tibor által említett számok a teljes népesség körére vonatkozó adatok voltak, aminek az értelméről van egy szakmai vitánk. Szerintem sokkal kézzelfoghatóbb, és a gondolkodást jobban segíti, ha a legvalószínűbb listás eredményt ismerteti egy közvélemény-kutató, ami a részvételüket biztosra ígérő, a pártválasztásukban vagy biztos, vagy rejtőzködő, de beazonosított választókat veszi figyelembe. A részvételi adatokkal együtt gondoljuk azt, hogy a Fidesz 35 százalék körüli eredménye reális" – mutatott rá a Nézőpont Intézet vezetője.

Hozzátette: a 2022-es választásból látható volt, hogy kicsivel 40 százalék fölött van a Fidesz a fővárosban. Ha Szentkirályi Alexandra vezetésével sikerül most egy közel 40 százalékos eredményt elérni, az a Fidesz szempontjából szerinte egy igencsak előnyös helyzetet jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×