eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédet mond a kétezerhuszonhárom - best of című kiállítás megnyitóján a veszprémi Dubniczay-palotában 2024. március 8-án. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó, legkiemelkedőbb képzőművészeti alkotásokból a programévet összegző kiállítás június 2-áig látható.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Komoly lépéseket sürget a Balatonnál Navracsics Tibor

A területfejlesztési és közigazgatási miniszter úgy véli, szakítani kellene azzal a közkeletű tévedéssel, hogy a Balaton csupán üdülőhely, Florida sikerét hozta fel példaként.

A munkahelyek hiánya és a magas ingatlanárak miatt folyamatosan csökken a lakosságszám, ami miatt a Balaton és térsége „a legrosszabb demográfiai folyamatokkal küzdő tájegységek közé tartozik” – írja a Mandineren megjelent véleménycikkében a területfejlesztési és közigazgatási miniszter.

Navracsics Tibor írásában Floridával hasonlította össze a Balatont, szerinte a legtöbben mindkét helyet klasszikus üdülőhelyként emlegetik, pedig sokkal nagyobb a szerepük és a jelentőségük, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul a magyar tenger jövője. A miniszter úgy véli, a Balaton nemcsak nyaralóhely, hanem az ott élők mindennapjainak színtere is, igaz, meglátása szerint egyre szomorúbb az összkép.

A legfőbb problémának a jelenlegi demográfiai helyzetet tartja, mivel egyértelmű tendencia figyelhető meg azzal kapcsolatban, hogy

a fiatalok egyre nagyobb számban hagyják el a térséget az idősebbek beköltözése miatt.

Navracsics Tibor cikkében figyelmeztet, hogy a Balaton környékén nincs elég munkahely, az ingatlanok pedig meglehetősen drágák, így sok nehézségbe ütköznek a családalapítás előtt álló fiatalok, akik közül sokan a nem túl ideális körülményekkel és lehetőségekkel szembesülve inkább máshol képzelik el az életüket.

A tárcavezető szerint a térség munkahelyeinek többsége a turizmushoz kötődik, ami a szezonális jelleg miatt egyre inkább ingadozik. Mint írja, a turisták tartózkodási ideje már tizennegyedik éve csökken, és 2022-ben húszéves mélypontot ért el 2,88 nappal.

Mindennek következtében

az elmúlt évtizedben 26 ezer fővel csökkent a munkaképes korú lakosság a Balatonnál, miközben az idősek aránya jelentősen túllépi az országos átlagot.

Navracsics Tibor úgy véli, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy élhető és vonzó maradjon a Balaton a helyiek számára. Mint fogalmaz, az említett Florida sikerének egyik kulcsa, hogy „nemcsak egy nyugdíjas-paradicsomról” van szó, hanem „az idilli látvány mögött az Egyesült Államok egy robusztus regionális gazdasága húzódik meg”. A miniszter szerint ezt a példát kellene követnie a balatoni turisztikai régiónak is.

„Ha a Balatont sikeres vidékként akarjuk számontartani, ha az ott élőknek segítséget akarunk nyújtani, akkor szakítanunk kell azzal a közkeletű tévedéssel, hogy a térség csupán üdülőhely. A Balaton élőhely is, az ott élők szülőföldje, lakóhelye. Meg kell tennünk mindent, hogy meg is maradjon annak” – írja a területfejlesztési és közigazgatási miniszter.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×