eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elindította vidéki kampánykörútját Orbán Viktor - a nap hírei

Az üzemanyagok árát az adórendszeren keresztül lehet érdemi módon csökkenteni - a Független Benzinkutak Szövetsége szerint. Befogadta 6 magyar alapítványi egyetem keresetét az Erasmus–ügyben az Európai Unió Bírósága. Elindította vidéki kampánykörútját Orbán Viktor.

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint az üzemanyagok árát kizárólag az adórendszeren keresztül lehet érdemi módon csökkenteni. A szervezet a KSH által közölt átlagos-üzemanyagár adatokat alkalmatlannak tartja egy megalapozott kormányzati döntés előkészítésére. Előzőleg Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy nem az adók okozzák a magas üzemanyagárakat, azok közterhe Magyarországon az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Az állampapírok 1.241 milliárdos kamata, a nyugdíjakra és az egészségügyre fordított, valamint a tavalyinál nagyobb, csaknem 2 ezer és 589 milliárdos összegek miatt lett a vártnál magasabb az államháztartás hiánya – derül ki a Pénzügyminisztérium által közzétett adatokból. Március végéig az államháztartás mintegy 2.321 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Már több mint 5 ezer pályázó kapott kedvező elbírálást a Napenergia Plusz Programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Mostanáig csaknem 17 ezer kérelem érkezett be. Az eddigi nyertesek összesen 20,7 milliárd forint támogatást kapnak fejlesztéseikhez.

Befogadta 6 magyar alapítványi egyetem keresetét az Erasmus–ügyben az Európai Unió Bírósága. Ezzel kezdetét veheti a per, amely valószínűleg másfél-két évig is tarthat. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának elmondta: az intézmény több 10 millió eurót veszített azzal, hogy az Európai Bizottság megtiltotta a szerződéskötést az uniós források kifizetéséről a magyar alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményekkel, mert nem látta biztosítottnak az intézmények autonómiáját és transzparenciáját.

Újabb, csaknem 200 ezer notebookot oszt ki a kormány az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence jelezte, a 3. éve futó projekt mostani ütemében az 5. 6. és 9. évfolyamon tanulókhoz juttatnak el 193 ezer eszközt, a laptoposztást pedig a következő tanévben is folytatják.

Elindította vidéki kampánykörútját Orbán Viktor. A Fidesz elnöke az országjáró körút első állomásaként több mint száz környékbeli gazdával találkozott a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben, egy magtárban. A kormányfő megismételte, hogy Brüsszel az agráriumban is elhibázott döntéseket hozott, amit úgy lehet orvosolni, hogy új vezetőket kell választani az Európai Unió élére. Az eseményen részt vett a Nemzeti Agrárkamara és a Magosz elnöke is.

A következő években 1,4 milliárd forintot fordíthat Budapest a természetvédelmi területek megőrzésére egy elnyert uniós pályázat részként - jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely a Föld napján, az egyik érintett területen, a Tétényi-fennsíkon arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapest Európában elsőként nyert nagyvárosként természetvédelmi célra a LIFE programból jelentős forrásokat.

Rekordszámú, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra, amely április 28-ig tart. A ma kezdődött országos programon a résztvevők megtisztítják a szűkebb és tágabb környezetüket az illegálisan elhelyezett hulladéktól.

A héten 5 vármegye 2.300 hektárnyi területén folytatódik a központi szúnyogirtás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei a Tisza felső szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében végeznek biológiai lárvagyérítést.

Magyarország hisz a független nemzetállamok európai szövetségében, amelyet az alapszerződések jelenleg garantálnak - mondta a köztársasági elnök. Sulyok Tamás a Szlovéniával szomszédos országok államfőinek informális találkozója után azt hangsúlyozta: Magyarország nem adja fel szuverenitását

Szuverén, együttműködő nemzeti államokat és demokráciákat tart szükségesnek az Európai Unióban az Országgyűlés elnöke. Kövér László, Palmában, az uniós tagországok parlamenti elnökeinek konferenciáján úgy fogalmazott: Magyarország ezt tekinti az európai stratégiai autonómia politikai alapjának.

Katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a haderőfejlesztési program, a terrorizmus elleni küzdelem és a határvédelem erősítését várja az együttműködéstől.

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei elvben megállapodtak az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztéséről – közölte a kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő. Josep Borrell a luxembourgi tanácskozást követően felidézte: az EU már több büntetőintézkedést vezetett be Irán ellen a tömegpusztító fegyverek terjesztése, az emberi jogok megsértése és drónok Oroszországnak történő szállítása miatt.

Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, ha a szövetségesek úgy döntenek – jelentette ki az elnök egy lapinterjúban. A kormányfő mielőbb egyeztetne a nyilatkozatról az elnökkel. Andrzej Duda azzal érvelt, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is

A lengyel nagyvárosok többségében a kormánykoalíciót irányító Polgári Koalíció polgármester-jelöltjei győztek a helyhatósági választásokon - derül ki a szavazás 2. fordulójának végeredményeiből. A voksoláson a polgármesterekről, valamint a községi, járási és vajdasági önkormányzati képviselőkről döntöttek.

Kína déli részén hárman meghaltak és 11 ember eltűnt az elmúlt napok heves esőzéseiben és árvizeiben. Kuangtung tartományban a helyi hatóságok több mint 100 ezer embert evakuáltak. A keresési és mentési munkálatok még tartanak. A szakadó esőzések csütörtök óta sújtják Kuangtung tartományt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×