eur:
385.87
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Pixabay

Minden, amit az itthoni egzotikus szúnyogokról tudni érdemes

A korábbiakhoz képest már jóval hamarabb elkezdődött Magyarországon a szúnyogszezon. Az újonnan megjelenő fajok számos, eddig ismeretlen veszélyt jelenthetnek számunkra.

A legújabb vizsgálatok alapján elmondható, hogy az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok megtelepedése hosszú távon jelentősen átrendezheti a már megszokott szúnyogszezont Magyarországon is. Mint, ahogy a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriuma felhívja rá a figyelmet az enyhe tél önmagában nagy segítség lehet az inváziós szúnyogok túléléséhez, ám az ember által létrehozott lehetőségeket is kihasználják ezek a fajok. Több hazai üvegház, áruházi dísznövényosztály és hasonló temperált környezet is az inváziós szúnyogok kedvelt telelőhelyei − írja a hellovidek.hu.

A portálnak a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia nyilatkozott, aki elmondta: hogy a szúnyogszezon alakulása leginkább attól függ, hogy milyen az időjárás, mennyire volt enyhe és csapadékos a téli időszak, illetve attól, hogy mely fajok „ébredeznek” legkorábban a meleg időjárásnak köszönhetően. Mind mondta, ha nem is tömegesen, de egyre gyakrabban találkozhatunk már márciusban is szúnyogokkal.

Hazánkban 50 csípőszúnyog-faj őshonos, és ma már kijelenthetjük, hogy három behurcolt faj, az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is megtelepedett. Az ázsiai tigrisszúnyog például fagy mentes helyeken telelnek át, ahol nem megy fagypont alá a hőmérséklet. Az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyog fajok általában tojás alakban telelnek, ami azt jelenti, hogy a szezon végén (amikor már kedvezőtlenek a körülmények a szúnyog lárvák fejlődéséhez) a nőstény szúnyogok lerakják utolsó tojásaikat, amelyek ekkor már nem indulnak fejlődésnek, hanem jó ellenálló képességüknek köszönhetően, ún. nyugalmi állapotban vészelik át a hideg telet - mondta Dr. Kurucz Kornélia.

A szakember szerint az enyhe tél önmagában nagy segítség az inváziós szúnyogok túléléséhez: például Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban, ahol alig megy 10 fok alá a hőmérséklet télen, akár egész évben aktívak maradnak a szúnyogok.

Az új, úgynevezett idegen honos és egyben inváziós fajok megjelenését, terjedését Európa szerte figyelemmel kísérik a kutatók, közegészségügyi szervek. Európában három olyan Ázsiai eredetű fajt tartanak számon, amelyek a kontinensen gyorsan és széles körben képesek voltak elterjedni, megtelepedni. Az ázsiai tigrisszúnyog, a Japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog az elmúlt 10 évben Magyarországon is megjelent, terjedésük körülményeit az országban folyamatosan monitorozzák. Az inváziós fajok sajátossága, hogy jól alkalmazkodnak az új környezethez, az ember által létrehozott lehetőségeket is jól kihasználják, így például elsősorban a házak körüli kis vízgyülemeket keresik fel szaporodás céljából, jól tűrik a nyári kánikulát, szárazságot, így akár napközben is csípnek.

A szakember hozzátette: a csípések okozta kellemetlenség mellett az inváziós fajok által jelentett legfőbb kockázat, hogy képesek lehetnek új, egzotikus kórokozók terjesztésére (mint például a Dengue vírus, mely Franciaországban már járványt is okozott), vagy akár az endemikus kórokozók (Dirofilaria fonalférgek, Nyugat-Nílusi vírus) hatékonyabb terjesztésére - hívta fel a figyelmet Dr. Kurucz Kornélia.

Magyarországon jelenleg a legfőbb szúnyogok által terjesztett betegség a Dirofilaria fonalférgek okozta szív- és bőrférgesség, melyek leginkább a kutyákat betegítik, ritkán emberi fertőzés is előfordul. Vírusok közül a Nyugat-Nílusi láz vírusa endemikus Magyarországon, mely évről évre számos megbetegedést okoz. Ezt a vírust elsősorban a hazai fauna egyik legközönségesebb faja, a Dalos szúnyog terjeszti, de az inváziós fajok is képesek a kórokozó átadására - tette hozzá.

A kutatócsoport a Pécsi Szúnyog közösségi oldalán számos ismeretterjesztő anyaggal, hasznos tanácsokkal és környezetbarát megoldási javaslatokkal is segíti a lakosságot a hatékony védekezésben a szúnyogok elleni harcban.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×