eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Momentum-programbemutató: üzenet Magyar Péternek és a DK-nak

A Momentum nélkül nem lehet kikecmeregni az Orbán-rendszer zsákutcájából, és újra meglelni az Európába vezető utat – mondta a párt kampánynyitóján Donáth Anna elnök.

A Momentum európai parlamenti (EP-) képviselőinek részük volt Orbán Viktor miniszterelnök európai elszigetelésében és a NER alapjainak megrengetésében – jelentette ki Donáth Anna pártelnök, EP-képviselő és listavezető pénteken a Momentum európai parlamenti és önkormányzati kampánynyitóján.

Donáth Anna szerint a kegyelmi ügy és a Varga Judit volt igazságügy miniszterről kikerült hangfelvétel a széles társadalom számára is nyilvánvalóvá tette azt a morális mélységet, ahová Orbán Viktor és kormánya került. Az Orbán-rendszer erkölcsi, szellemi és politikai alapjai még a sajátjaik szemében is megroppantak. Mondjuk ki: ez a NER őszödi pillanata.

Magyar Péterről, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza) alelnökéről közölte, jelentős érdeme, hogy kihúzta a társadalmat a politikai apátiából, és élesztgeti a reményt a kormányváltásra. Úgy értékelt ugyanakkor: a rendszer repedéseinek jó részét a Momentum okozta.

Donáth Anna beszélt arról is, megérti azokat is, akik gyanakodva figyelik Magyar Pétert, mert a Fidesz politikájának számos elemével ma is egyetért. De sok minden össze is köt: Magyar Péter is csatlakozna az Európai Ügyészséghez – mutatott rá, közölve azt is, a céljuk közös: a rendszer lebontása és egy új Magyarország felépítése.

A pártelnök kijelentette, aki a Momentumra szavaz, Európára szavaz. Cseh Katalinnal, a Momentum EP-képviselőjével együtt nem szégyelljük, hanem büszkék vagyunk arra, hogy részünk volt Orbán Viktor európai elszigetelésében és a NER alapjainak megrengetésében – fogalmazott. Hozzátette: ezt a politikát akarják folytatni június 9. után is, európai eszközökkel veszik ki a részüket a kormány meggyengítéséből és leváltásából 2026-ra.

A Momentum elnöke arról is beszélt, hogy ahogy Magyar Péter nem kér Gyurcsány Ferencből, a DK elnökéből, úgy a "DK által bekebelezett óbaloldal" sem akar együttműködni Magyar Péter mozgalmával. Elmondta, Magyar Pétert megérti, a "régi baloldalnak" csak azt tudja mondani: lelkük rajta.

Rögzítette, ezután is bíznak a partnerségben és az együttműködésben, és biztosak abban, hogy a Momentum nélkül nem lehet kikecmeregni az Orbán-rendszer zsákutcájából, és újra meglelni az Európába vezető utat. Ehhez szükség van a magyar közélet legeurópaibb pártjára: a Momentumra – hangoztatta. Szerinte csak a Momentum adhat garanciát arra, hogy a következő rendszer ne a jelenlegi újracsomagolt változata legyen.

Cseh Katalin a kampánynyitón azt mondta, a Momentum öt év alatt elérte, hogy a legaktívabb és legbefolyásosabb magyar párt az Európai Parlamentben.

Az EP-képviselő szerint folytatni kell a harcot, hogy Magyarország újra európai jogállam legyen, ehhez pedig csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez. Ha ezt az Orbán-kormány nem teszi meg önként, akkor legyen ez az uniós források feltétele – szólított fel. Szerinte az EU jelenleg a legjobb eszköz a valódi nemzeti érdek képviseletére a kormánnyal szemben.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere elmondta, pártja 330 képviselőjelölttel és 28 polgármesterjelölttel vág neki a kampánynak összesen 90 településen. Elkészítették a Momentum önkormányzati programját, a Holnap városai keretprogramot is, amiben összegyűjtötték, mi az a négy szempont, aminek betartására egy momentumos városvezetés garanciát vállal: a szabadság, az egészség, a biztonság és a fejlődés.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×