eur:
385.39
usd:
354.97
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Szerelvény közlekedik az 1-es metróvonal, a Millenniumi Földalatti Vasút, közismert nevén Kisföldalatti Bajza utcai állomásán 2017. január 17-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hatalmas elismerés: a világ legjobbjai közé került a budapesti kisföldalatti

A CNN összegzése szerint forradalmi előrelépést jelentett a városi tömegközlekedésben az M1-es metróvonal átadása.

Az 1896-ban átadott M1-es metrót a világ tizennyolc legjobb metróvonala közé válogatta be a CNN – írja a hvg.hu.

A kisföldalatti olyan óriások közé került a listán, mint a dél-koreai Szöul fűtött ülésekkel felszerelt kocsijai vagy a kínai Sanghaj városának negyvenmillió embert kiszolgáló tizenkilenc metróvonala. Európán belül a budapesti M1-es metró a párizsi, a koppenhágai, a londoni, a glasgow-i, a kijevi és a berlini hálózattal került versenybe a CNN válogatásában. A listára felkerült még a pekingi, a tokiói, a New York-i, a mexikóvárosi, a szingapúri, a moszkvai, a chicagói, az új-delhi és a hongkongi metró is.

A millenniumi ünnepségekre elkészült M1-es metróvonal forradalmi előrelépést jelentett a fővárosi tömegközlekedésben,

mivel elektromos világítást vezetett be az állomásokon és a kocsikban, emellett először használtak kétirányú kocsikat, valamint felsővezeték-rendszert a vonatok áramellátására a földfelszíni érintősín helyett.

Ugyan Londonban nyílt meg az első földalatti vasút, kezdetben hagyományos gőzmozdonyok működtek a vonalon, így

Budapestre hárult az a feladat, hogy megépítse a világ első villamosított földalatti metrórendszerét.

Az M1-es metróvonalat (Millenniumi Földalatti Vasutat) többször is felújították és átalakították az elmúlt csaknem 130 év alatt, szerelvényei azonban még mindig naponta mintegy 80 ezer utast szállítanak.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×