eur:
390.47
usd:
364.1
bux:
68350.44
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Szavazógép az Országház felújított alsóházi üléstermében 2014. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Meghosszabbíthatja a kormány az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - a nap hírei

Már több mint 500 gyermekotthont vizsgált meg soron kívül a Belügyminisztérium. Jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi csomagot az Európai Parlament.

Újabb fél évvel, november 19-ig hosszabbíthatja meg a kormány az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetet, miután az Országgyűlés megadta erre a felhatalmazást. Az igazságügyi miniszter előterjesztése szerint erre azért van szükség, hogy minden eszköz rendelkezésre álljon a háború elől menekülők megsegítésére és hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit. A háborús veszélyhelyzetet még 2022 májusában hirdette meg a kormány és azóta többször meghosszabbította.

Megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ, döntött az Országgyűlés. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos feladatokat, az erdőtervezési és az öntözési feladatokat az Agrárminisztérium, míg a térinformatikai kötelességeket a Magyar Államkincstár veszi át. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a postákon is lehetőség lesz az ingyenes készpénzfelvételre, legfeljebb havonta kétszer, összesen 150 ezer forint összeghatárig. Azt még nem tudni, mikortól lép életbe a lehetőség.

Jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi csomagot az európai parlament. A reform a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkezik. A vitában Ylva Johansson belügyi biztos kiemelte: a csomag részét képezi a kötelező szolidaritás vállalása azon országokkal, amelyekre nagy migrációs nyomás nehezedik. Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pakson arról beszélt, hogy akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat.

Nem tervez központosítást az állam az új kulturális törvénnyel – közölte a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Csák János az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette: még nem készült el az új jogszabály végleges változata, arról még zajlanak az egyeztetések. A miniszter úgy fogalmazott: az új szabályozás egységes, átlátható, valamint a vidék és Budapest közötti arányos rendszert szeretne kialakítani a kulturális közfeladatellátás támogatásainál.

Már több mint 500 gyermekotthont vizsgált meg soron kívül a Belügyminisztérium – értesült az ATV. A tárca ismertetése szerint 507 intézmény helyszíni ellenőrzése történt meg április 10-ig, melyek közül 405 állami és 99 egyházi fenntartó fenntartásában működik. Esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban csak a lezárult vizsgálatok után adnak tájékoztatást.

A Magyarországi Református Egyház négy püspöke támogatja Pásztor Dániel tiszáninneni püspök jelölését a zsinat lelkészi elnöki tisztségére. A püspökök közleménye szerint Pásztor Dániel alelnöki tisztségét Steinbach József dunántúli püspök veheti át. Balog Zoltán február 16-i lemondása óta Pásztor Dániel ügyvezetőként látja el a zsinat lelkészi elnöki teendőit.

A Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indulna Magyar Péter a júniusi választásokon. Facebook-oldalán közölte: benyújtották a Nemzeti Választási Bizottságnak a párt nyilvántartásba vételi kérelmét. Varga Judit volt férje közölte: a TISZA párt a mai közgyűlésén az egyik alelnökévé választotta őt.

Nem lesz rajta a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listáján Jávor Benedek, akit korábban a Párbeszéd listavezetőjének választottak meg. Az értesülést a politikus erősítette meg a Magyar Hangnak, aki a saját kérésére, ebben a formában nem kíván szerepelni a közös Európa Parlamenti listán.

Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek a főpolgármester amiatt a törvényjavaslat miatt, amely alapján a kormány 10 ingatlant elvenne a 8. kerülettől. Karácsony Gergely úgy fogalmaz: 200 olyan család kilakoltatására készülnek, akik közül sokan szegény sorban élnek, és minden gondjukat a józsefvárosi önkormányzatra hagynák.

Társadalmi egyeztetés indul az új otthonfelújítási programról. Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-en elmondta: júniusban indulhat el a program, a részleteket tavasszal dolgozzák ki. A 108 milliárd forint keretösszegű programból az 1990 előtt épült családi házak újulhatnak majd meg.

A magyar vendégek 8 százalékkal több éjszakát töltöttek belföldi szálláshelyeken az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban. A foglalások száma 6,4 százalékkal nőtt. A Szallas.hu szerint az utazási kedv élénkülése elsősorban a hosszú hétvégékkel magyarázható, míg tavaly nem volt hosszú hétvége az első negyedévben. A szállásközvetítő portál azt írja: a szobaár-bevétel több mint 13,5 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Budapest, Eger és Pécs vonzotta a legtöbb vendéget.

A japán meteorológiai hivatal szerint 80 százalék esély van arra, hogy az El Nino-jelenség tavasszal véget ér az északi féltekén. Az El Nino-jelenség során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet, ami kihat a globális időjárás alakulására is. Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus korábbi jelentése szerint az 1850-től vezetett globális feljegyzések azt mutatják, hogy 2023 volt a Föld legmelegebb éve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×