eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szántód, 2023. március 31.Az ötcsillagos Mövenpick BalaLand Resort és FamilyPark wellness részlege Szántódon az átadás napján, 2023. március 31-én. A hotel a magyar Dreamland Holding turisztikai ingatlanfejlesztő csoport beruházásában épült fel és az Accor nemzetközi szállodaipari csoport üzemelteti. A több mint 20 milliárd forintos fejlesztést az állam 7 milliárd forinttal támogatta.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Húsvéti hosszú hétvége: kiderült, hová megy a legtöbb szállásfoglaló

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szallas.hu adatai szerint. Kelemen Lili, a szakportál szóvivője az InfoRádióban elmondta: a két- és a három éjszakás tartózkodás a legnépszerűbb, ezek összesen a foglalások nyolcvan százalékát teszik ki.

Ezen a héten csak hétfőtől csütörtökig kell dolgozniuk azoknak, akiknek az ünnepnapokon nem kell munkába menniük, március 29-én, nagypénteken kezdődik ugyanis a négynapos hosszú hétvége. Az iskolásoknak pedig március 28-ától, csütörtöktől április 7-éig, vasárnapig tart a tavaszi szünet.

A szallas.hu adataiból kiderült, hogy

a húsvéti foglalások 27 százaléka hotelbe szól, 73 százaléka más szállástípusba, apartmanba, vendégházba, panzióba.

A szállodák esetén a négycsillagos kategória a legkeresettebb, a vendégek 14 százaléka választotta, de nem sokkal maradtak le a háromcsillagos szállodák sem (11 százalék).

„A foglalások 43 százaléka két éjszakára, 36 százaléka három éjszakára, 20 százaléka pedig egy éjszakára szól” – közölte Kelemen Lili, a szallas.hu sajtószóvivője. Hozzátette: a hosszabb kikapcsolódásra vágyók körében népszerűbbek a hotelek: három éjszakás tartózkodásnál a vendégek csaknem egyharmada választott szállodát. Az átlagos foglalásonkénti vendégszám alapján a családok többsége és a többfős társaságok nagyobb arányban választanak szállást az apartman, panzió és a vendégház kategóriájából.

A szóvivő tájékoztatása szerint a non-hoteleknél 3,9 fő, míg a szállodáknál 2,8 fő az átlagos létszám/foglalás. További érdekesség, hogy az egyfős utazások száma ezúttal elég alacsony (három százalék), és csaknem minden harmadik húsvéti utazó wellness-szálláshelyen pihen. Vannak olyan szállásadók, akik 15-20 százalékos kedvezményes, tematikus csomagokkal várják a feltöltődni vágyókat.

Sokan gyermekprogramokkal készülnek – jellemzően kézműves foglalkozásokkal, tojásfestéssel, tojásfutammal, arcfestéssel várják a kicsiket, de lesz, ahol bohóc szórakoztatja majd őket. A felnőttek sem maradnak program nélkül: sok helyen sztárvendégek énekelnek majd a vacsora közben.

A legnagyobb turisztikai régiók közül Észak-Magyarország a legnépszerűbb – a húsvéti foglalások egynegyedével.

Utána hármas holtversenyben a Balaton, a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl jön a sorban – a foglalások 12-12 százalékával.

A legnépszerűbb települések foglalási- és vendégéjszakaszám alapján:

  • Eger
  • Gyula
  • Hajdúszoboszló

A top tíz úti cél között szerepel még Pécs, Szeged, Miskolc, Budapest, Hévíz, Nyíregyháza és Siófok a szallas.hu foglalási darabszámai alapján.

A bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakaszám alapján az egy főre eső átlagos éjszakánkénti ár 12 824 forint. 2024 januárjától ismét csak a pihenésre fordítható a SZÉP-kártya, és ez meg is érződik a foglalásokon. Kelemen Lili közölte:

eddig márciusban a szállásdíjak 28,3 százalékát fizették SZÉP-kártyával.

A húsvéttal indul a tavaszi szünet, de nem ér véget vele, hiszen sokan időzítik utazásukat inkább a hosszú hétvége utáni időszakra. „A húsvétot követő héten csaknem a négynapos ünnep számait hozzuk, így a teljes tavaszi szünetben szinte duplázzuk a hosszú hétvége eredményeit” – mondta a sajtószóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×