eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Összeszerelő csarnok az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. sopronkövesdi üzemében 2015. február 23-án. A cég, amelynél kormányzati támogatással 700 munkahely létesül, autókba szerelhető biztonsági övek gyártásával foglalkozik. A fejlesztéssel, amelyet ezen a napon jelentettek be Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Európa legnagyobb biztonságiöv-gyára lesz a sopronkövesdi.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezren kezdhetnek sztrájkolni a sopronkövesdi Autolivben

Múlt hét csütörtökön már tartottak egy figyelmeztető sztrájkot, most várhatóan hat órán keresztül áll majd a termelés, a külföldi vendégmunkások is csatlakozhatnak.

Az üzem dolgozói azt mondják, nem félnek a bezárástól, mert nincs vesztenivalójuk - írja a Nyugat.hu. Marstisné Horváth Marianna, a Vasas alapszervezet titkára a lapnak azt nyilatkozta, elegük van abból, hogy a környéken már mindenhol jobban keresnek.

A múlt heti sztrájk ideje alatt leállt a gyártás, a délelőtti és a délutáni műszak több mint ezer dolgozója szüntette be a munkavégzést.

Az akcióhoz csatlakoztak a külföldi (ukrán és Fülöp-szigeteki) vendégmunkások is.

A dolgozók követelései a következők voltak:

  • 2024 január 1-i bevezetéssel az operátori és a sorfelelős, anyagmozgató és hasonló állományban lévő foglalkoztatottaknak 15 százalékos bérfejlesztés,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak számára 12 százalékos bérfejlesztés,
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8 százalékos, 800 ezer forint felett 5 százalékos bérfejlesztés,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelése a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben,
  • évi 160 ezer forintos üdülési jutalom.

A portál értesülése szerint időközben a cég egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, amit a szakszervezet el is tudna fogadni, de amellett kitartanak, hogy január 1-től számolják az emelést, mert ha nem így tesznek, akkor éves szinten már csak 10,5 százalék jön ki.

A cég a gazdasági környezetre és egyéb nehézségekre hivatkozva nem akarja teljesíteni a januárig visszamenő béremelésre vonatkozó szakszervezeti követelést.

A szellemi állomány bérfejlesztése megtörtént, ezt kivették a listából.

A mostani sztrájk délelőtt 10:00 és délután 16:00 között lesz.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×