Infostart.hu
eur:
382.18
usd:
327.98
bux:
109206.15
2025. december 5. péntek Vilma
A 2022-es Magyarország Tortája, Karikó Orsolya Huncut szilva herceg elnevezésű tortája az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2022. augusztus 1-jén. Az eseményen bemutatták a Szent István-napi kenyeret, Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Itt vannak a Magyarország tortája verseny idei döntősei

Háromkörös zsűrizés után, augusztusban hirdet majd eredményt a Magyar Cukrász Ipartestület.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája-versenyt – írja a Sokszínű Vidék.

Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg március 7-én a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon.

A 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Az alábbi alapanyag-kosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab voltak.

A versenyre 31 torta nevezése érkezett, közülük választották ki a hat döntőbe jutott tortát:

  • Árvácska – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • Fekete Gyönyg – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Hetedhét – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
  • Mákvirág – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • Rigófütty – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • Tökibogyó – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választották ki azt a hat tortát, amiket a második körben újra kóstolnak, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.

Mindkét verseny győztes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Címlapról ajánljuk

A szuperkomputer nem bízik Lionel Messiben? Este sorsolás!

Pénteken, magyar idő szerint 18 órától rendezik a washingtoni John F. Kennedy Centerben a 2026-os labdarúgó-világbajnokság sorsolását. Az Opta elemző cég elkészítette esélylatolgatását: kiderült, matematikai képletek alapján mely válogatottak számítanak favoritnak. Ennek alapján (is) nagy biztonsággal megállapítható: európai vagy dél-amerikai győztest avatnak majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.05. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
Ez lehet a magyar gazdaság új kitöréspontja

Ez lehet a magyar gazdaság új kitöréspontja

A magyar gazdaság egyik nagy lehetősége, ha az egyetemeken és kutatóintézetekben születő tudományos eredményekre épülő innovatív technológiákat sikerrel viszik piacra deep tech vállalkozások. Ebben a műsorban kiderül, hogy mit takar ez az elnevezés és hogyan tudnak az élettudományi vagy AI-alapú fejlesztések áttörni a globális piacon. Szó volt arról is, hogy Magyarországon milyen oktatási és finanszírozási programok segítik a tudományos eredményekből kinövő technológiai cégeket, miért vonzza Magyarország a nemzetközi nagyvállalatok K+F központjait, milyen szerepe van az egyetemeknek ebben a folyamatban és miért fontos a KKV-k számára is, hogy innovatívvá váljanak. Vendégünk volt Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×