eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A 2022-es Magyarország Tortája, Karikó Orsolya Huncut szilva herceg elnevezésű tortája az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2022. augusztus 1-jén. Az eseményen bemutatták a Szent István-napi kenyeret, Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Itt vannak a Magyarország tortája verseny idei döntősei

Háromkörös zsűrizés után, augusztusban hirdet majd eredményt a Magyar Cukrász Ipartestület.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája-versenyt – írja a Sokszínű Vidék.

Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg március 7-én a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon.

A 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Az alábbi alapanyag-kosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab voltak.

A versenyre 31 torta nevezése érkezett, közülük választották ki a hat döntőbe jutott tortát:

  • Árvácska – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • Fekete Gyönyg – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Hetedhét – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
  • Mákvirág – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • Rigófütty – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • Tökibogyó – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választották ki azt a hat tortát, amiket a második körben újra kóstolnak, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.

Mindkét verseny győztes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×