eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Hemzsegnek a vaddisznók Szigligeten, több tucatot kilőttek már

Januárban adott rá engedélyt a rendőrség, hogy a belterületen kószáló állatokat csapdával elfogják és kilőjék.

Balassa Dániel polgármester tájékoztatása szerint az első éjszaka négy állatot fogtak be, majd egy néhány napos szünet után ismét több vadállat sétált be a csapdába, számuk elérte a húszat - írja a VEOL.hu.

"A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű" - nyilatkozta a polgármester.

A településvezető kezdeményezésére a Balatoni Szövetség az agrárminiszterhez fordult, ezt követően kapott Szigliget engedélyt a belterületi vadelejtésre. Két csapdát is kihelyeztek, az egyiket a Csonka torony melletti területen, a másikat a nádüzem környékén. Mint írják, a csapdák megközelítése tilos, hiszen egyrészt ez veszélyes lehet, másrészt a befogás eredményességét is ronthatja.

Az első húsz disznót további negyven követte, így másfél hónap alatt több mint hatvan vaddisznót ejtettek el és lőttek ki belterületen.

A polgármester kiemelte, a csapdák március végéig a helyükön maradnak, mivel a vadállatok rengeteg kárt okoznak a környéken. Hangsúlyozta, az erdei séták, kirándulások kedvelőinek továbbra is óvakodnia kell a vaddisznóktól, ugyanis ellési időszakában a kocák különös gonddal vigyáznak a kismalacokra, ebből adódóan hajlamosak agresszív, támadó módon fellépni, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Ezért ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint a legcsekélyebb figyelemfelkeltés mellett, minél gyorsabban távozzon az érintett területről, és hagyja, hogy a konda békésen odébbálljon.

Tavaly Balatonfűzfőn alakult ki hasonló helyzet, a lakosság igényeihez igazodva kértek engedélyt belterületi vadelejtésre. Több évig tartó utánajárás, egyeztetés, tárgyalások sorozata vezetett el végül oda, hogy megkapták az engedélyt - írja a megyei portál.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×