eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Man standing on meadow in mountains and admiring sunset
Nyitókép: BartekSzewczyk/Getty Images

Az év végéig tartó tilalmi időszak kezdődött a Balaton mellett - videóval

A héten egynyaras csukákat telepítettek a Hévíz-folyáson, hogy védekezni tudjanak az idegenhonos díszhalfélék terjedése ellen. Emiatt helyi tilalmat is elrendeltek és egy videón is bemutatták, miféle szokatlan halakat lehet mostanában találni az érintett szakaszon.

Videót tett közzé a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amelyben a szakemberek részletesen elmagyarázzák, hogy miért jelent ökológiai kockázatot a Hévíz-folyáson jelen lévő idegenhonos, inváziós díszhalfajok jelenléte. A védekezés részeként a gyérítő halászatokon túl végrehajtottak egy csukatelepítést is - derült ki a beszámolójukból.

Annak érdekében, hogy ezek az állatok minél hatékonyabban végezhessék "dolgukat", a Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el 2024. december 31-ig. Ennek értelmében a nevezett csatorna szakaszon csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani tilos!

A haltelepítés összesen, 295 kilogramm egynyaras korú csuka kihelyezését jelentette a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszra. Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével telepítették be a folyás mentén több helyszínen, figyelve a vízhőmérséklet kiegyenlítésére.

Jelenleg egyébként már tart a csuka fogási tilalma, néhány nap múlva pedig elkezdődik a Balatoni Horgászrend által szabályozott, május 1-ig tartó ragadozóhalfogási tilalom. Az ezt követő időszakban a fent elrendelt új, helyi tilalmat a csatorna partján elhelyett táblákon is fel fogják tüntetni.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×