eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Unsplash.com

Nagy rossz hír jött a magyar jogosítványokról

Három év alatt csaknem megduplázódott a tanfolyamok ára.

Egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg három évvel korábban még csak 201 620 forint volt – írja a hellovidek.hu.

A növekvő költségek miatt jelentősen csökkent a jogosítványszerzési kedv, és az autósiskolák is nehéz helyzetben vannak, mivel kénytelenek az árakat emelni az elszálló infláció miatt. Budapesten 8-10 ezer forint egy óradíj, de ez vidéken sem sokkal olcsóbb, héteuzer forint körül van. Ráadásul manapság már szinte lehetetlen 30 óra vezetés után levizsgázni, nem ritka az a tanuló, aki 60-80 órával megy vizsgára.

Némi szépségtapasz, de az államilag szabályozott vizsgadíjak nem változtak tavalyhoz képest. A KRESZ-vizsga 4600 forint, a gyakorlati vizsga pedig 11 000 forint marad. Az elsősegélynyújtó tanfolyam 10 000 forint, a vizsga díja pedig 18 000 forint.

A kormány által bejelentett ingyenes jogosítványszerzés kérdése még sok bizonytalanságot hordoz magában, és félő, hogy az autósiskolák szenvedhetik meg ennek a következményeit.

Böröcz Mátyás Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnöke szerint vidéken nagyon megcsappant a jogosítványt szerzők száma, ráadásul sokan az új jogszabályváltozástól teszik függővé azt, hogy beiratkoznak tanfolyamra.

Az autósiskolákban eközben jelentős létszámcsökkenés van vidéken sok helyen. Főleg azoknak nehéz, akik bérlik a helyiségeket az oktatáshoz, és amellett még ki kell termelni a minimálbéremelésből fakadó további forrásokat is - mondta el.

Az is gondot jelent, hogy jelenleg négyezer oktató van Magyarországon, de egyre nagyobb hányaduk dolgozik másodállásban, ráadásul ha elindul a kormány által felvázolt kedvezmény, akkor 30-40 ezer emberrel bővülhet az ujjonnan jogosítványt igénylők száma, amit a meglévő kapacításokkal képtelenség lesz kezelni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×