eur:
392.74
usd:
366.09
bux:
66823.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Nagy rossz hír jött a magyar jogosítványokról

Három év alatt csaknem megduplázódott a tanfolyamok ára.

Egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg három évvel korábban még csak 201 620 forint volt – írja a hellovidek.hu.

A növekvő költségek miatt jelentősen csökkent a jogosítványszerzési kedv, és az autósiskolák is nehéz helyzetben vannak, mivel kénytelenek az árakat emelni az elszálló infláció miatt. Budapesten 8-10 ezer forint egy óradíj, de ez vidéken sem sokkal olcsóbb, héteuzer forint körül van. Ráadásul manapság már szinte lehetetlen 30 óra vezetés után levizsgázni, nem ritka az a tanuló, aki 60-80 órával megy vizsgára.

Némi szépségtapasz, de az államilag szabályozott vizsgadíjak nem változtak tavalyhoz képest. A KRESZ-vizsga 4600 forint, a gyakorlati vizsga pedig 11 000 forint marad. Az elsősegélynyújtó tanfolyam 10 000 forint, a vizsga díja pedig 18 000 forint.

A kormány által bejelentett ingyenes jogosítványszerzés kérdése még sok bizonytalanságot hordoz magában, és félő, hogy az autósiskolák szenvedhetik meg ennek a következményeit.

Böröcz Mátyás Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnöke szerint vidéken nagyon megcsappant a jogosítványt szerzők száma, ráadásul sokan az új jogszabályváltozástól teszik függővé azt, hogy beiratkoznak tanfolyamra.

Az autósiskolákban eközben jelentős létszámcsökkenés van vidéken sok helyen. Főleg azoknak nehéz, akik bérlik a helyiségeket az oktatáshoz, és amellett még ki kell termelni a minimálbéremelésből fakadó további forrásokat is - mondta el.

Az is gondot jelent, hogy jelenleg négyezer oktató van Magyarországon, de egyre nagyobb hányaduk dolgozik másodállásban, ráadásul ha elindul a kormány által felvázolt kedvezmény, akkor 30-40 ezer emberrel bővülhet az ujjonnan jogosítványt igénylők száma, amit a meglévő kapacításokkal képtelenség lesz kezelni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×