Infostart.hu
eur:
389.35
usd:
330.06
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva
Róma, 2017. március 1.Ferenc pápa hamuval keresztet rajzol egy férfi homlokára a római Szent Szabina-bazilikában bemutatott hamvazószerdai miséjén 2017. március 1-jén. Hamvazószerda a katolikus vallásban a nagyböjti időszak első napját jelenti, amellyel húsvétra, vagyis Jézus kereszthalálára és feltámadására készül. Hamvazószerdán és a rákövetkező vasárnapon a papok a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával jelölik meg. (MTI/EPA/Maurizio Brambatti)
Nyitókép: MTI/EPA/Maurizio Brambatti

Ma van hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmeztet.

A böjt − a tartózkodás az étkezéstől bizonyos napokon − már a korai időszakoktól jelen volt a kereszténységben. A húsvét előtti böjtöt eleinte kizárólag nagypénteken és nagyszombaton tartották, 336-tól kezdve foglalt egy hetet − a nagyhetet − magába. A negyvennapos − hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó − étkezési megtartóztatás a 4. századtól fokozatosan alakult ki, a 7. század elején vált szokássá, majd 1091-ben II. Orbán pápa törvénybe is iktatta. Latin neve quadragesima, emlékezésként arra, hogy Jézus, mielőtt tanítani kezdett volna, negyven napig böjtölt a pusztában. A negyvenes szám többször előfordul a Bibliában, így a vízözön is negyven napig tartott és Mózes is negyven napig böjtölt, mielőtt átvette volna a Tízparancsolatot.

A nagyböjt kezdete nem bibliai ünnep, de kiemelt hétköznapja az egész egyházi évnek.

Hamvazószerda „mozgó” ünnep, a húsvét előtti negyvenedik hétköznap,

mert a nyugati egyház a vasárnapot, az Úr napját nem tekinti böjti napnak. A húsvét előtti hetedik hét szerdájának legkorábbi időpontja így február 4., a legkésőbbi március 10. lehet. Hamvazószerdát böjtfogó szerdának, szárazszerdának vagy aszalószerdának is nevezik, az időszak liturgikus színe a bűnbánatot jelképező lila.

A katolikus egyház mára enyhített a korábbi szigorú böjti szabályokon, a 11. századig például késő délutánig semmit sem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.

A II. vatikáni zsinat rendelkezése szerint 1966 óta csak hamvazószerda és nagypéntek szigorú böjti nap,

amikor tilos a hús, a nap folyamán csak egyszer szabad jóllakni, de megengedett két másik, csökkentett mértékű étkezés. Mentesülnek ez alól a 18 év alattiak és a 60 év felettiek, a betegek, az állapotos nők, a szoptató anyák és egyes foglalkozások gyakorlói.

Az egyház tanítása szerint az önmegtartóztatást más tekintetben is gyakorolni kell. Ez az időszak arra szolgálhat, hogy a hívők megtanulják uralni vágyaikat, elmélyüljenek hitükben húsvét előtt, amikor a megváltást ünneplik a keresztények. Ahogy Szent Ágoston mondta: „A böjtölés tisztítja a szívet, megvilágítja az értelmet, erősíti az akaratot, gyöngíti az érzékiséget, megfékezi a vágyakat, a szenvedélyek fáklyáit eloltja, és meggyújtja a tisztaság világosságát”. Az Isten előtti meghajlás jele nemcsak a hústól, hanem például a dohányzástól, az édességtől, a szórakozástól való tartózkodás is lehet, miközben nagyobb figyelmet fordítunk embertársaink szükségleteire.

A korai egyházban a bűnbánati felkészülés első napján, hamvazószerdán a mezítlábas, zsákruhába öltözött bűnösöket a püspök a templomba vezette. A bűnbánati zsoltárok elimádkozása után fejükre hamut hintett és kiutasította őket a templomból, miként Isten is kiűzte az első emberpárt a Paradicsomból, nekik nagycsütörtökig tilos volt belépniük a templomba. Egyesek bűnbánatuk jeléül magukra vették a hamu jelét, a hamvazkodást az 1091-ben Beneventóban tartott zsinaton II. Orbán pápa rendelte el a bűnbánat látható jeleként a hívek számára.

A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmeztet.

A pap a mise után megszenteli az előző évi szentelt barka hamuját, amit kezdetben a férfiak fejére szórtak, a nőknek a homlokára rajzoltak keresztet; ma mindkét nem számára az utóbbiból áll a szertartás, miközben a pap ezt mondja: „Emlékezz ember, hogy porból lettél és porrá leszel" (Memento homo, quia pulvis es, in pulverem revertis).

Nagyböjt első napján, hamvazószerdán Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délután öt órakor az esztergomi bazilikában, Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke este hat órakor a győri a Nagyboldogasszony-székesegyházban celebrál szentmisét.

Tátrai Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: a vidám mulatságokkal, bálozásokkal tarkított farsangi időszakot követően a böjttel jóval csendesebb hetek következnek, amikor egy kicsit visszavonulnak az emberek, és a befelé fordulás kerül a gondolatok középpontjába. A néprajzkutató hozzátette: a nagyböjt idején tilos volt lakodalmakat, mulatságokat tartani, és elvárták az emberektől, hogy ilyenkor csendesedjenek el egy rövid időre, méltóságteljesen készüljenek a húsvétra.

A hagyományoknak megfelelően a böjti időszakban leginkább ciberelevest, valamint különféle gyümölcsleveseket és főzelékeket fogyasztottak.

Tátrai Zsuzsanna elmondta: a néphitben a hamvazkodásnak gyógyító erőt is tulajdonítottak, és elterjedt, hogy aki ebben részt vesz, annak elmúlik a fejfájása. A néprajzkutató megjegyezte, hogy bár hamvazószerda a nagyböjti időszak kezdete, de régebben a hagyományoknak megfelelően másnap, csütörtökön egy napra felfüggesztették a böjtöt, hogy elfogyasszák a farsangról megmaradt ételeket.

Mint fogalmazott, az egészséges életmódra ösztönözte az embereket, hogy nagyböjt idején nem ettek zsíros ételeket és húsféléket, manapság viszont ezt nagyon sokan összetévesztik a fogyókúrával.

A böjti időszakban ez az önmegtartóztatás egyik formája volt.

A pálinkafogyasztásra ugyanakkor nem vonatkozott a böjti tilalom, mert Tátrai Zsuzsanna elmondása szerint gyógyító erejű italnak tartották.

A néprajzkutató felidézte, hogy a korábbi évtizedekben számos helyen, közösségben még a farsang lecsengéseként tréfás hamvazkodást is tartottak. „Ahogy a karácsonyi ünnepkörből is nehezen tud az ember kimozdulni, úgy a farsangtól is nagyon nehéz megválni, és ez a régi időkre is jellemző volt” – magyarázta.

Tátrai Zsuzsanna hozzátette: manapság a vendéglátóipar igyekszik minél jobban kihasználni a hamvazószerdát követő napot, a torkoscsütörtököt vagy csonkacsütörtököt arra, hogy különböző árengedményekkel minél több vendéget becsalogasson az éttermekbe, étkezdékbe és vendéglőkbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ősi ösztöneinknek engedünk a karácsonyi túlevéssel, ám ez leküzdhető

Ősi ösztöneinknek engedünk a karácsonyi túlevéssel, ám ez leküzdhető

Tóth Tamás táplálkozási szakértő az InfoRádióban arról beszélt, hogy vannak módszerek, amelyekkel azok is átvészelhetik drasztikus súlygyarapodás nélkül az ünnepeket, akik egyébként sem étkeznek és élnek túl egészségesen. Ha viszont megtörtént a baj, és „bűnbe estünk”, akkor sincs minden veszve.
VIDEÓ
Itt a karácsonyi közlöny, megjelentek a kormány legújabb döntései

Itt a karácsonyi közlöny, megjelentek a kormány legújabb döntései

A karácsony előtt megjelent Magyar Közlöny rendeletei alapján 2026-tól jelentősen emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint új pótlékrendszer lép életbe a szociális ágazatban dolgozók számára. Az intézkedések az Otthontámogatás jogosultjainak körét is bővítik, továbbá módosítják a nemzetközi örökbefogadás szabályait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×