eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Furcsa tendencia alakult ki hazánk időjárásában, mindig karácsonykor tapasztalható

Szokatlan, hogy itthon lassan két hete ennyire enyhe az idő.

Mint arról az Infostart is beszámolt, csütörtökön két melegrekord is megdőlt Magyarországon. Simon Gergő meteorológus, a HungaroMet - Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. munkatársa az InfoRádióban elmondta, a jelenlegi időjárási helyzet magában hordozza az ilyen melegrekordokat. Megfogalmazása szerint az élénk, olykor erős déli, délnyugati szélben, az enyhe léghullámok hatására könnyen meg tudnak dőlni a hőmérsékleti értékek. Szinte az egész országban jócskán a sokévi átlag felett alakultak a hőmérsékletek az enyhe, délnyugatról érkező léghullámok hatására.

A maximum hőmérséklet néhol 10-12 Celsius-fokkal is magasabb volt az ilyenkor szokásosnál

- emelte ki, megjegyezve, hogy már körvonalazódik a változás.

Most egy szokatlanul hosszú és enyhe periódusban vagyunk: december 23-án volt egy intenzív havazás, de azóta szinte végig az átlagtól eltérő enyhe idő tapasztalható.

"Sajnos ez mindig az ünnepek környékén érkezik, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján már szokásosnak mondható. A mostani időjárás egy tartós, úgynevezett nagytérségi makroszinaptikus felállásnak volt köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a nyugatias áramlással gyakran érkeztek, vagy súroltak minket ciklonok és azoknak a frontjai, amelyek gyakran változékony, enyhe időt okoztak" - magyarázta.

Elmondása szerint az igazi téli idő megrekedt a kontinens északi, északkeleti részén, ez azonban a hétvégén várhatóan meg fog változni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×