eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Real estate agent and customers shaking hands together celebrating finished contract after about home insurance and investment loan, handshake and successful deal.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Január 15-től jelentkezhetnek a vállalkozások a 200 milliárd forinttal kibővített Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramra - a nap hírei

Kiírták a pályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta az Iránban történt merényletet.

Január 15-től jelentkezhetnek a vállalkozások a 200 milliárd forinttal kibővített Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramra. A teljes keret összességében 1.200 milliárd forintra nőtt. Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta: a cél a vállalkozások versenyképességének javításán keresztül a teljes hazai vállalati szektor támogatása. A lehetőség 10 éves futamidejű hitelre és 5 éves futamidejű lízingre szól, amelyek kamata forintban 5, euróban akár 3 százalék is lehet.

2024 a gazdasági növekedés erősítésének éve lesz, a költségvetés helyzete továbbra is stabil - mondta sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: a tavalyi büdzsé hiánya 4.593 milliárd forint lett, ami kisebb, mint a 2022-es érték. Közben a GDP-arányos adósságrátát is sikerült mérsékelni a 2022 végén mért 73,9 százalékról, de erről pontos adatot nem közölt. A szerdai sikeres dollárkötvénykibocsátásról azt mondta: több mint háromszoros volt a kereslet, végül a kedvező hozamszintek miatt 2 milliárdról 2,5 milliárdra emelték a keretet.

Már érkeznek az emelt fizetések a legkisebb keresetűeknek – hívja fel a figyelmet a nemzetgazdasági tárca. Decembertől a minimálbér 15, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal nőtt. A béremelés csaknem 1 millió dolgozót érint és hozzájárulhat a magasabb keresetek emelkedéséhez is. A tárca szerint az infláció csökkenésével, illetve a bérek kétszámjegyű emelkedésével az idén 4-5 százalékkal is nőhetnek a reálbérek.

Ismét emelkedik a katonák bére. Az emelés ezúttal 11 százalékot jelent átlagosan, de állomány-kategóriánként eltérő a mértéke. Az illetményfejlesztésre az önkéntes tartalékos katonák és a tisztjelöltek is jogosultak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta: az elmúlt évben jelentősen nőttek a Magyar Honvédség feladatai. Az orosz-ukrán, és az izraeli-palesztin konfliktus, valamint a migráció is indokolttá tette a fokozott készenlét fenntartását.

Pontosította a lakossági napelemes rendszerek telepítését támogató program pályázati kiírását az Energiaügyi Minisztérium. A főként technikai jellegű módosítások a pályázóknak és kivitelezőknek is kedveznek. A tárca szerint a Napenergia Plusz Programban várható megtérülési időhöz igazodva egységesen 10 év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama. Emellett legfeljebb 600 ezer forint értékben számolható el a mérőhely szabványosítása, fázisbővítése.

Országosan több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát telepített a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. január elejére. A boltokban fokozatosan jelennek meg azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot. A MOHU felhívta a figyelmet: a gyártók június 30-ig még forgalomba hozhatnak jelölés nélkül palackokat, a most használt, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni.

Megszűnik a fekvőbeteg-ellátás az orosházi kórház urológiai osztályán hétvégén, a betegek a gyulai kórház osztályára kerülnek. Az egészségügyi intézmény ismertetése szerint a hétköznapokon biztosított az urológiai fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása az orosházi kórházban. A betegek átszállítását az Országos Mentőszolgálat végzi, ezután a páciensek teljes gyógykezelése Gyulán történik.

December második felében 33 ezer felett volt az influenzás betegek száma – ismertette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Légúti fertőzés tüneteivel csaknem 244 ezren fordultak orvoshoz. Az influenzaszerű megbetegedések majdnem 24 százaléka gyerekek, több mint 33 százaléka a fiatal felnőttek közül került ki. A 290 betegtől érkezett légúti mintából majdnem 7 százalékban az influenzavírus, csaknem 40 százalékban a koronavírus jelenlétét mutatták ki.

Kiírták a pályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint a főigazgatói a beadási határidő február 5. 17 óra. A munkakör ez év március 6. napjától tölthető be. A korábbi főigazgatót, L.Simon Lászlót a nemzetközi sajtófotó kiállítás miatt menesztette tavaly a kulturális miniszter.

Elérhetővé váltak a helyközi autóbusz-járatok közlekedésének valós idejű adatai a Google Térképen. A Volánbusz helyközi járatainak menetrendje már 2017 óta elérhető a Google Térképen, a statikus információkat azonban mától valós idejű utastájékoztatási adatok váltják fel. A helyközi járatok 2.800 vonalon több mint 3.100 települést szolgálnak ki és több mint 60 településen biztosítják a helyi közlekedést.

Japánban már 84 halálos áldozata van az újévi földrengésnek. A hatóságok 156 embert mentettek ki a romok alól és még 179 embert keresnek. Az elmúlt 2 napban több mint 150 utórengés volt a térségben. A kormány adatai szerint legalább 200 épület dőlt össze vagy rongálódott meg. Isikava prefektúrában csütörtökig 34 ezer embert helyeztek el az evakuációs központokban.

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta az iráni Kermánban történt merényletet. A 2020-ban megölt Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetője sírjánál elkövetett robbantásos merényletetben legkevesebb 84-en meghaltak és közel háromszázan megsebesültek.

Balatoni termelők nyerték el a Magyar Bor Nagydíjat. Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA

Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×