eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépe takarítja a fővárosi idősebb Antall József rakpart Parlament előtti szakaszát a Dunán levonuló árhullám után 2023. december 30-án. A takarítás után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat, így várhatóan december 31-én reggeltől mindkét alsó rakparton újra megindulhat a közlekedés.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

OVF: hamarosan újból járható lesz az alsó rakpart a fővárosban

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint a déli határhoz közelít a Duna magyarországi árhullámának tetőzése, a fővárosban az előrejelzettnek megfelelően az éjjeli órákban leapadt a víz 645 centiméter alá, így az alsó rakparton megkezdődhetett a takarítás.

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő valószínű, jövő péntekig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható, máshol általában 5-30 milliméter eshet .

A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn jellemzően nulla fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani.

Közölték azt is, hogy a Duna Baja feletti szakaszán zavartalan az apadás: Nagybajcsnál a vízszint vasárnap reggelre várhatóan 400 centiméter körüli értékre csökken. Komáromnál szombat reggel az árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent a vízállás, Esztergomban szombaton napközben várható ennek a szintnek az elérése. Győrben és Gyirmót térségében is folyamatosan csökken a vízállás.

Budapest, 2023. december 30.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépe takarítja a fővárosi idősebb Antall József rakpart Lánchíd melletti szakaszát a Széchenyi István térnél a Dunán levonuló árhullám után 2023. december 30-án. A takarítás után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat, így várhatóan december 31-én reggeltől mindkét alsó rakparton újra megindulhat a közlekedés.
MTI/Illyés Tibor
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépe takarítja a fővárosi idősebb Antall József rakpart Lánchíd melletti szakaszát a Széchenyi István térnél a Dunán levonuló árhullám után. MTI/Illyés Tibor

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a folyó, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán 20 órakor.

Az előrejelzéseknek megfelelően a vízállás az éjszakai órákban az alsó rakpart szintje alá (645 centiméter) csökkent, szombaton 11 órakor 628 centiméter volt.

A közlemény szerint a Duna Paksnál pénteken kora délelőtt 690 centiméteres vízállással, első fokú készültségi szint mellett tetőzött. Bajánál várhatóan a szombat reggeli órákban kialakuló 818 centiméteres vízállás jelzi a tetőzés kezdetét. Mohácson vasárnap a hajnali időszakban 805 centiméter körüli vízállás prognosztizálható. Az árhullám tetőzése vasárnap várhatóan elhagyja az országot.

Budapest, 2023. december 30.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépei takarítják a fővárosi idősebb Antall József rakpart Lánchíd melletti szakaszát a Széchenyi István térnél a Dunán levonuló árhullám után 2023. december 30-án. A takarítás után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat, így várhatóan december 31-én reggeltől mindkét alsó rakparton újra megindulhat a közlekedés.
MTI/Illyés Tibor
A takarítás után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat, így várhatóan december 31-én reggeltől mindkét alsó rakparton újra megindulhat a közlekedés. MTI/Illyés Tibor

A következő napokban a Duna hazai szakaszán általában további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátási.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik pár centiméterrel az első fokozat alatt. A legfrissebb előrejelzések szerint első fok körüli vagy a fölötti tetőzés várható a Tiszapalkonya-Szolnok szakaszon.

A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél az év utolsó és a jövő év első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

Budapest, 2023. december 30.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkagépe takarítja a fővárosi idősebb Antall József rakpart Parlament előtti szakaszát a Dunán levonuló árhullám után 2023. december 30-án. A takarítás után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat, így várhatóan december 31-én reggeltől mindkét alsó rakparton újra megindulhat a közlekedés.
MTI/Illyés Tibor
A takarítás után, várhatóan december 31-én reggeltől mindkét alsó rakparton újra megindulhat a közlekedés. MTI/Illyés Tibor

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok fokozatosan levonulnak, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepén, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás, ekkor a vízállások a Bodrogon az első fokozat fölé emelkedhetnek - áll az OVF közleményében.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×