eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BKK

A Hegyvidék uniós pénzből fejlesztené a fogaskerekűt, a főváros támogatását kéri

A BKK uniós pályázati pénzből korszerűsíthetné a fogaskerekű vasutat. Ehhez kérte a főpolgármester támogatását a Hegyvidék alpolgármestere, aki az InfoRádióban mondta el a részleteket.

Fonti Krisztina a napokban levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, amelyben felhívta a figyelmét a nemrég közzétett uniós pályázatra. Eszerint a BKK önállóan vagy infrastruktúra-fejlesztési projekt részeként támogatási kérelmet nyújthat be a fogaskerekű járművek beszerzésére. Az alpolgármester kiemelte, hogy a hegyvidéki önkormányzat elsődleges céljának tekinti a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztését.

Azt szeretnék, hogy a fogaskerekű vonala mentén élő több ezer hegyvidéki ember a fővárosi hálózatba integrált közösségi közlekedéshez juthasson. Azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy a fejlesztés révén csökkenjen az autós forgalom a Normafán, és környezetkímélő közösségi közlekedést használhassanak az odalátogatók.

"Már régóta szeretnénk felújítani a fogaskerekűt, illetve meghosszabbítani a vonalát.

Részben a felső részén, hogy fel lehessen jutni egészen a Normafáig, illetve a lenti végét megnyújtani a Széll Kálmán térig.

Így az utasok gyakorlatilag egy metróállomástól indulhatnának és oda is érkezhetnének" – hangsúlyozta Fonti Krisztina.

A Hegyvidék alpolgármestere felidézte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Pokorni Zoltán polgármester 2019 novemberében már találkozott a Normafánál, és egyeztetett a fogaskerekűvel kapcsolatos tervekről. Akkor egyetértettek abban, hogy a Normafa tömegközlekedésének javítása érdekében kulcsfontosságú a fogaskerekű meghosszabbítása és korszerűsítése. Fonti Krisztina azt is közölte, hogy a fejlesztéshez, korszerűsítéshez szükséges valamennyi engedélyt már beszerezték. A nemrég megjelent uniós pályázat pedig lehetővé tenné, hogy az anyagi forrásokat is előteremtsék, hiszen akár 190 milliárd forintra is lehetne pályázni.

Az alpolgármester külön kiemelte, hogy a BKK akár önállóan is pályázhatna. Megemlítette, hogy éppen a fogaskerekű fejlesztésére, meghosszabbítására már 2015-ben együttműködési megállapodást kötött közlekedési társaság és a hegyvidéki önkormányzat. Fonti Krisztina emlékeztetett rá: Karácsony Gergely egyszer már egyetértett a projekttel, így reményét fejezte ki, hogy a főpolgármester kedvező választ ad a levélre és a BKK hamarosan be is adja a pályázatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×