eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Meghalt Orosz László fizikus, a BME oktatója

A szakember országos ismertségét egy előadótermi kiakadásának köszönheti, de a BME Gyerekegyetem programjának oszlopos tagjaként is maradandót alkotott.

Rövid, súlyos betegség után, életének 76. évében elhunyt Orosz László, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézet legendás oktatója - adta hírül a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Kara csütörtökön Facebook-bejegyzésében.

Orosz László az egyetem közleménye szerint "a tudományos ismeretterjesztés és az áltudományok elleni küzdelem terén végzett sokoldalú munkájával több ezer fiatalnak mutatott példát, biztosított maradandó élményt".

Egyetemi tanulmányait a BME Villamosmérnöki Karán végezte, a diploma megszerzése után, 1971-ben hívták meg a Fizika Tanszékre. Tudományos témáit polikristályos fémek rugalmas tulajdonságainak mikrofizikai vizsgálatában, szekunder ion emissziós jelenségek elméleti leírásában, illetve egyszerű fémek felületi elektronsűrűségének a tanulmányozásában találta meg. A pásztázó alagútmikroszkóp sűrűségfunkcionál elmélettel történő leírásában elért eredményeit az 1990-es doktori disszertációjában foglalta össze.

Orosz László 2012-ben a BME Fizika Tanszék egyetemi docenseként vonult nyugdíjba, azóta címzetes egyetemi docensként segítette a Tanszék oktatási és tudománynépszerűsítő tevékenységét.

Előadótermi kiakadása országos hírnevet szerzett neki azok körében is, akiket nem tanított:

Ezzel kapcsolatban egy 2016-os interjúban azt mondta, 25 percenként fel kell rázni valamivel a hallgatókat, mert a közoktatásban nem készültek fel az intenzív figyelemre, úgyhogy ha kell, verbális presszióval ébreszti fel őket.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×