eur:
394.19
usd:
363.79
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Egy centire a leeresztéstől a Balaton

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.

Tíz nap alatt 7 centit emelkedett a Balaton vízszintje. Már csak 1 centiméter hiányzik a téli szabályozási szinthez. 110 centi felett le kell engedni a tóból, de az ezért nem automatikus, ehhez döntést kell hozni - tájékoztatta az Infostartot Siklós Gabriella.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt írta: "a Balaton vízkészletének csökkentése (vízeresztés) akkor indokolt, ha a vízszint eléri a minden hónap első napjára rögzített átlagos vízállás maximumát".

A vízeresztésről a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében születik döntés,

jelenleg pontos időpont nem határozható meg.

A vízeresztésről a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság javaslata alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság dönt.

Az új Sió-zsilip

Magyarán nem történhet olyan, hogy az egyik reggel mondjuk 111 centis lesz a Balaton és másnap azonnal nyitják a zsilipeket. Apropó zsilipek. Rákérdeztünk arra is, hogy a most átadott új Sió-zsilip mennyiben teszi egyszerűbbé az esetleges műveletet.

Azt írta a szóvivő, hogy "a fejlesztés után a vízeresztés műszaki feltételrendszere megváltozott, jóval kedvezőbb lett". Az újjáépült Sió-zsilip a régi létesítményhez képest sokkal nagyobb vízeresztő képességű, rugalmasabb és biztonságosabb vízszintszabályozást biztosít,valamint a a modern technikának köszönhetően jelentősen kiszámíthatóbb.

Hajók és a Sió-csatorna

Mint arról a nyáron szinte naponta beszámoltunk június elején a Balaton magas vízállása miatt eresztettek le vizet a Sió-csatornán. Előtte a "Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" projekt keretén belül komoly rekonstrukciós munkák – meder-, töltés- és depóniarendezés, kotrási munkák és vízügyi műtárgyak felújítása – történtek. Ez tette lehetővé, hogy akkor a Bahart két kompja és két katamaránja felússzon a tóra, sőt, előtte néhány vízi jármű elhagyhassa a Balatont a Duna irányába.

A fél évvel ezelőtti munkálatok miatt "a Sió medre most nem igényel beavatkozást".

Annyit azonban megtudtunk a szóvivőtől, hogy jelenleg

a Sió-csatornán a Duna irányából a Balatonra egy hajó felhozatalára érkezett kérelem

a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×