eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
An aerial view of a senior couple picking out various groceries at their local supermarket together.
Nyitókép: Getty Images/ Tom Werner

Novemberben 7,9 százalékra csökkent az infláció Magyarországon - a nap hírei

Érkezhetnek a REPowerEU programból az uniós források Magyarországnak – jelentette be a pénzügyminiszter. Megerősítette indulási szándékát a 2024-es oroszországi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő

Érkezhetnek az uniós pénzek Magyarországnak – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály brüsszeli Facebook-videójában elmondta: a pénzügyminiszterek tanácsa elfogadta Magyarország helyreállítási programjának módosítását, ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az ország hozzájusson a pénzhez. Az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás most kiegészül a REPowerEU program alapján 700 millió eurós vissza nem térítendő támogatással és egy 3,9 milliárd eurós hitelkerettel, amely a zöld átállást szolgálja. Varga Mihály hozzátette: ez azt is jelenti, hogy januárban hozzájuthat az ország az első, 920 millió eurós előleghez.

Magyarország mellett, 13 tagállam helyreállítási tervét hagyta jóvá az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács. Az indoklás szerint a magyar kormány augusztus 31-én nyújtotta be módosított helyreállítási tervét, ami a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát fordítja a klímacélokat támogató intézkedésekre, szemben az eredeti terv 48,1 százalékával. A magyar tervnek fontos társadalmi dimenziója van, a források 29,1 százalékát Magyarország digitális ambícióinak megvalósítására fordítja.

Novemberben 7,9 százalékra csökkent az infláció Magyarországon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Októberhez képest stagnáltak az árak, míg a maginfláció 9,1 százalékos volt. Az élelmiszerek éves áremelkedése átlagon aluli, 7,1 százalékos volt egy év alatt. Átlagon felüli emelkedést mértek ugyanakkor a szeszes italok és dohányáruk, az üzemanyagok és a szolgáltatások területén, ezeknél még 10 százalék felett volt az éves emelkedés. Elemzők arra számítanak, hogy decemberre akár 6 százalék közelébe is csökkenhet az inflációs ráta.

November végéig az államháztartás 4074 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium. Ez eredetileg tervezett, 3420 milliárdos hiánycélhoz képest mintegy 19 százalékos többletet jelent. November végéig az uniós kiadások 2402 milliárd forintot tettek ki, ebből azonban mindössze 1265 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

Kétnapos munkabeszüntetést hirdetett most vasárnapra és hétfőre a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Az érdekképviselet arra hivatkozva döntött így, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat. A társaság a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a Volánbusz honlapján érhető el. Az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog.

Újabb sztrájktárgyalást kezdeményezett két pedagógus szakszervezet sztrájkbizottsága a követeléseik kiegészítéséről. A köznevelési államtitkár azonban levelében lényegében az összes követelésüket elutasította. Maruzsa Zoltán azt írta: mivel a pedagógusok 99 százaléka elfogadta az új jogállást, a törvényt nem vonják vissza.

Egyeztetne a főváros a kormánnyal a Rákosrendező területére tervezett beruházásról, mert az önkormányzat ragaszkodik a 2019-es koncepcióhoz. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: szerinte az rossz sorrend, hogy a kormány először egy államközi megállapodásban kijelöli a beruházót, majd utána tárgyal arról, mit valósítsanak meg. A főpolgármester hangsúlyozta: az érintett területen egy kompakt, zöld városrész jöhetne létre 8-10 ezer lakással és 30-40 hektár városi közparkkal.

Közös európai védelem létrehozását szorgalmazta a magyar miniszterelnök a Le Point című francia hetilapnak adott interjújában. Orbán Viktor szerint nem igaz az Európai Bizottság jelentésében megfogalmazott állítás, amely megállapítja: a csatlakozási tárgyalások feltételeként megfogalmazott hét előfeltételből Kijev már négyet teljesített. A kormányfő emellett súlyos gazdasági következményekről is beszélt, szerinte Franciaországnak évente 3,5 milliárd euróval többet kellene fizetnie az EU kasszájába, ha Kijev csatlakozna.

Csatlakozik az Európai Ügyészséghez Lengyelország az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként. Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt a miniszter-jelöltekkel tartott egyeztetés után közölte ezt. Egyben megerősítette a tervezett, több mint 20 tagú kabinetje egyes miniszterjelöltjeinek nevét.

Nagyon magas a kockázata, hogy teljességgel összeomlik a humanitárius segélyezés rendszere a Gázai övezetben, az ENSZ-főtitkára szerint. António Guterres a Biztonsági Tanácsában ismét humanitárius tűzszünetet sürgetett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a civileknek nincs semmiféle hatékony védelme az övezetben, ahol szerinte nem maradt biztonságos hely. Az ENSZ BT ülését a főtitkár felhívására hívták össze, amit egy ritkának számító sürgősségi beadványban kért.

Megerősítette indulási szándékát a 2024-es oroszországi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő. Az orosz törvényhozás március 17-re tűzte ki az ország 2024-es elnökválasztásának időpontját. Győzelme esetén a 71 éves Vlagyimir Putyin ötödik hivatali ciklusát kezdhetné meg.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×