eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Elektromos töltőállomások a Zöld Busz Program támogatásával beszerzett 12 darab Ikarus 120e típusú elektromos autóbusz átadásán Székesfehérváron 2022. október 27-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Tizenhárom uniós tagállam lélegezhetett fel egyszerre, köztük Magyarország is

Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) jóváhagyta Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Finnország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Lengyelország és Románia módosított helyreállítási és ellenállóképességi tervét - közölte Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos.

Valdis Dombrovskis az uniós tanács ülését követően közölte, a tagállami tervek jóváhagyását az tette lehetővé, hogy azok módosításai a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU-fejezettel egészültek ki. Ez hozzájárul az országok tiszta energiára való átállásának felgyorsításához, energiaellátásuk diverzifikálásához és energiahatékonyságuk javításához - emelte ki.

Az uniós bizottság elemzése szerint az érintett tagállamok által javasolt módosítások nem befolyásolják negatívan a helyreállítási terveik jelentőségét, eredményességét és célkitűzéseit - tette hozzá.

"Az egymást követő sokkhatásokkal szembeni ellenálló képessége ellenére az EU gazdasága régóta fennálló strukturális kihívásokkal is küzd. Ez még fontosabbá teszi, hogy a tagállamok végrehajtsák a nemzeti helyreállítási terveikben meghatározott reformokat és beruházásokat" - fogalmazott az uniós biztos.

Az uniós tanács közleménye Magyarországgal kapcsolatban azt írta: a magyar kormány augusztus 31-én nyújtotta be módosított helyreállítási tervét, amely egy új, főként a zöld átállást segítő REPowerEU fejezetet tartalmaz.

"A módosított terv jelentős hangsúlyt fektet a zöld átállásra, a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát fordítja a klímacélokat támogató intézkedésekre, szemben az eredeti terv 48,1 százalékával"

- fogalmaztak.

A magyar tervnek fontos társadalmi dimenziója van, a források 29,1 százalékát Magyarország digitális ambícióinak megvalósítására fordítja - írták.

A Magyarország rendelkezésére álló teljes pénzügyi hozzájárulás 10,4 milliárd euró, amelyből 6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró hitel lesz - tájékoztattak.

Valdis Dombrovskis a sajtótájékoztatón kiemelte, a magyar terv elfogadását az Európai Bizottság pozitív értékelése tette lehetővé. Az értékelés a helyreállítási alapra vonatkozó szigorú szabályok alapján történt, a magyar terv elemei megfeleltek a szabályozás előírásainak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×