eur:
394.28
usd:
363.89
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
hungarian, HUF, 20,000, banknotes,
Nyitókép: ZenitX/Getty Images

Elemző: nagy a hiány, legfeljebb egy rendkívüli intézkedéssel lehet tartható a cél

Novemberben 586 milliárd forintos hiányt halmozott fel a központi költségvetés. Ezzel az első 11 hónapban már 4000 milliárd forint fölé emelkedett deficit. A Portfolio elemzője szerint kérdéses lehet, hogy a kormány tudja-e tartani az 5,2 százalékos megemelt hiánycélt.

A központi költségvetés 586,7 milliárd forintos hiánnyal zárta a novemberi hónapot, ami a korábbi néhány évhez képest egyébként nem kimagasló - mondta Csiki Gergely, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak. Mint mondta, 2021-22-ben már volt 800-1000 milliárdos is a hiány, 2020-ban is 600-700 milliárd forint körül volt, de hangsúlyozta, ezek rendkívüli évek voltak. A 2023-as novemberi hiány is ezekhez hasonló lett. Megemlítette még, hogy

az állam novemberben jutott az MVM osztalékelőlegéhez, 309 milliárd forinthoz, de

enélkül majdnem 900 milliárd forintra rúgott volna a novemberi hiány, ami a valaha volt második legnagyobb deficit lett volna.

A kérdésre, hogy teljesíthető-e a megemelt hiánycél, a szakértő azt mondta: mivel már csak egy hónap van hátra az évből, ez szinte lehetetlen vállalkozás. Mint fogalmaz, néhány héttel ezelőtt is ezt vetítették még előre az akkor eredményszemléletű és utolsó negyedéves mozgástereket látva.

A kormány mostanra 4166 milliárd forintra emelte az idei hiánycélt, ehhez képest az első 11 hónapban 4074 forintban teljesült a költségvetési deficit, vagyis csak mintegy 90 milliárd forintnyi mozgástere maradt decemberre. A múltbeli tapasztalatok szerint már nagy változások nem történnek a költségvetés folyamataiban, és ez alapján

szinte lehetetlen, hogy beavatkozás nélkül beleférjen ebbe a 90 milliárd forintba a decemberi költségvetési egyenleg.

Hozzátette, az elmúlt években jellemző volt egy év végi nagy kiköltekezés több százmilliárd forintos mínuszokkal, most ez nem valószínű.

Csiki Gergely szerint fontos felvetés, hogy a kormány ragaszkodik-e egyáltalán az 5,2 százalékos hiánycélhoz. Ha igen, és nem teljesülne a 3,9 százalékról egyszer már megemelt szint, az presztízsveszteséggel járna. Eddig ugyanis mindig tudta tartani a kormány, amit módosított célként vállalt.

Az elemző a lehetséges intézkedések kapcsán felemlegette a 2022. december 23-án, a Magyar Közlönyben megjelent extraprofitadó-emelést, ami váratlanul ért több szektort is, többek között a gyógyszeripart, illetve a biztosítókat. Azzal a lépéssel az állam szinte azonnal képes volt elszámolástechnikailag, 2022-re vetítve visszamenően pluszbevételhez jutni.

Hozzátette, ilyesmi akár idén is elképzelhető, ugyanis más eszköz, amellyel rövid időn belül javítani tudja egész évre vetítve a költségvetés egyenlegét, nemigen van a kormány kezében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×