eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest Parliament building exterior, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Nagyüzem lesz a héten a magyar parlamentben

Négynapos ülést tart az Országgyűlés.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris gyűlése hétfő délután 1 órakor. A képviselők a közelmúltban elhunyt Alföldi Albert volt MSZP-s honagya életútja előtt hajtanak fejet.

A napirend előtti felszólalások után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangoznak el.

Az ellenzék egyebek mellett a herbál gyűjtőnevű drogok és az iskolai zaklatások terjedéséről, az akkumulátorgyárak kockázatairól, a végrehajtók tevékenységéről, december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról, a Nemzeti Színházban történt baleset vizsgálatának eredményéről, a Nemzeti Oltógyár működéséről, a lélegeztetőgépek raktározásának költségeiről faggatja a kormányt.

A Fidesz–KDNP-sek a brüsszeli migrációs paktumról, az illegális gyorsulási versenyek felszámolásáról, valamint az idősek és a mezőgazdasági termelők támogatásáról szeretnének többet megtudni.

A szópárbajok csillapultával a parlament folytatja a vitát a médiahatóság beszámolójáról, a pénzügyi közvetítőrendszer átalakításáról, a magyar vállalkozók napjának megalapításáról, a tavalyi költségvetés végrehajtásáról, valamint az adókról, a konzuli védelemről, a kulturális örökségről és a víziközművekről szóló jogszabályok módosításáról.

Ez utóbbiak állami átvételét hevesen bírálja az ellenzék: „Biztos ismerős önöknek Francis Ford Coppola Keresztapa című filmje, én imádom az ilyen jellegű mozikat, de szemmel láthatóan önök is, amivel nem lenne baj… a gond csak ott, hogy amit a filmben láttak, azt most megpróbálják a gyakorlatba átültetni – fogalmazott korábbi parlamenti felszólalásában Varga Zoltán DK-s képviselő. – Azt, hogy amire rámutat a keresztapa, azt a verőlegények megpróbálják megszerezni.”

Kedd reggel 9 órakor kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése. A napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők szavaznak az előbb említett előterjesztésekről, majd újabb általános vitákat kezdenek olyan indítványokról, amik az egyetemek és a gazdaság együttműködéséről, a társadalmi felelősségvállalásról, a munkavédelemről, a radioaktív hulladék kezeléséről, az önkormányzatok adósságrendezéséről és a harmadik országbeli polgárok beutazásáról szólnak.

Szerdán, reggel 9 órától a Hungary Helps Program, az ingatlan-nyilvántartás, az illetéktörvény, a területfejlesztés, a közigazgatás, a honvédség iraki szerepvállalása és a versenyképesség szerepel napirenden.

Csütörtök reggel 9 órától a digitális állam, a nemzeti adatvagyon, az internetes közvetítői szolgáltatás és a mezőgazdaság ad vitatémát az Országgyűlés tagjainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×