eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A hand from a mosquito bite. Mosquito drinks blood on the arm.
Nyitókép: Andrei Sauko/Getty Images

Ítéletet mondtak a balatoni szúnyogról – minden nyaralót érint

A sok csapadék miatt a szúnyogok jól szaporodtak, ugyanakkor az esős idő sokszor nem tette lehetővé az ideális időpontban történő beavatkozást – állapította meg a Balatoni Szövetség.

A csapadékos időjárási viszonyokat is figyelembe véve, a Balatoni Szövetség (BSZ) koordinálásával végzett, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szervezésében történt szúnyoggyérítések elfogadható állapotot tartottak fenn az idei szezonban a Balatonnál – közölte a Balatoni Szövetség.

A hirbalaton.hu beszámolója szerint a szúnyoggyérítési kivitelezési munkákat 2023 tavaszán a 2019 óta szolgáltató Corax-Bioner Zrt. végezte, míg a szakértői munkákkal – éves monitoringozás, szúnyoglárva-tenyészőhely térképek aktualizálása – két évre a Pannónia Központ Kft.t bízta meg a Balatoni Szövetség.

Idén az első biológiai gyérítésre már március hónapban szükség volt a szokatlanul csapadékos és enyhe időjárás miatt. A munkát légi úton végezték el március 29-én. A második biológiai gyérítésre, mely a Balatoni Szövetség szervezésében zajlott, április 27-én 1100 hektár területen került sor. A szövetség finanszírozásában az utolsó gyérítés a július 25-28. közötti időszakban kémiai módszerrel történt.

Az idei év szokatlanul csapadékos időjárása kihívás elé állította a szakértői és kivitelezői csapatot, hiszen a sok csapadék miatt a szúnyogok jól szaporodtak, ugyanakkor az esős idő sokszor nem tette lehetővé az ideális időpontban történő beavatkozást – áll a BSZ elnöksége, majd közgyűlése által elfogadott előterjesztésben.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×