eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: BKK

Idén utolsó alkalommal szabad a rakpart a gyalogosok előtt

Koncertek, gyermekprogramok és gyertyafényes vacsora kíséretében idén utolsó alkalommal nyílik meg a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt.

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók ebben az évben utoljára október 21-től 23-ig (szombattól hétfőig) vehetik birtokukba a Pesti alsó rakpartot. A hosszú hétvégén ismét teljes szélességében megnyílik a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz, ahol a fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, a gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét – olvasható a BKK közleményében.

A közlekedés központ azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

Változatos programok színesítik a záró hétvégét

A Jane Haining rakparton pihenőpark és ideiglenes köztér várja az arra járókat, a 2-es villamos vágányai alatt pedig nyitva áll a közösségi viadukt. Az idei utolsó rakpartnyitást különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik.

A mozogni vágyók tajcsi- vagy jógagyakorlatokat végezhetnek, az érdeklődők megismerkedhetnek a teherbiciklivel, illetve múltidézéssel egybekötött kerékpártúrán vehetnek részt. Lesz még kézműves foglalkozás, közösségi színház, koncertek, gyermekprogramok, hétfőn pedig gyertyafényes vacsora búcsúztatja az idei rakpartnyitást. Mindezekről a Budapest 150 oldalon olvashatók részletek.

Az érintett rakpartszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától kedd hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.

  • Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.
  • Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

A BKK emlékeztet, hogy a rakpartszakaszt idén először a március 18–19-i hétvégén vehették birtokukba a fővárosiak és az idelátogatók. A hagyománnyá vált hétvégi nyitás fokozódó népszerűségét mutatja, hogy a BKK adatai szerint júniusban átlagosan már több mint 33 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó látogatott ki hétvégenként a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszra.

Július közepén kezdődött az egy hónapig tartó nyári rakpartnyitás, aminek idején változatos programok, koncertek, versenyek várták a látogatókat Budapest legszebb panorámájú nyilvános „teraszán”, a Pesti alsó rakpart Eötvös tér és Irányi utca közötti szakaszán. Hétköznaponként átlagosan több mint 10 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó látogatott ki a rakpartszakaszra, és a vizsgálati eredmények azt is megmutatták, hogy a környező utak forgalma mindeközben nem változott, sőt a hidak forgalmában a rakpartnyitás ideje alatt csökkenést tapasztaltak.

Az egyhónapos esemény lezárását követően, szeptember első hétvégéjétől újra rendszeres a hétvégi rakpartnyitás. A BKK az őszi záró hétvégén is méri a rakparthasználatot, és a kapott adatokat összeveti a nyáriakkal az októberi forgalmi mérések eredményeit összegző közlekedési riportban – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×