eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

60 milliárd forintos program indul az elektromos autózás támogatására - a nap hírei

Jövő nyáron indul a Digitális állampolgárság program. Szlovénia szombattól határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon.

60 milliárd forintos programot indít az elektromos autózás támogatására a kormány – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Sencsenben. Szijjártó Péter elmondta: ebből egyrészt a töltőhálózatot fejlesztik, másrészt kedvezményt nyújtanak elektromos járművek vásárlására.

Egyetértési megállapodást írt alá a gazdaságfejlesztési miniszter és a Huawei régiós vezérigazgatója Kínában. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint az egyezmény tovább mélyíti a magyar kormány és a Huawei között 2013-ban megkezdett stratégiai együttműködést.

A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok stabilak, az amerikai befektetések változatlanul jelentősek Magyarországon - mondta az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Nemzeti Befektetési Ügynökség konferenciáján a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente kiemelte: tavaly 6,5 milliárd eurónyi külföldi működőtőke érkezett hazánkba.

Jövő nyáron indul a Digitális állampolgárság program. Egy mobil alkalmazás biztosítja majd az állam központi elérését. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy konferencián elmondta: a felhasználói oldalról azért lesz jó digitális állampolgárnak lenni, mert az érintett a telefonjával bármikor igazolhatja személyazonosságát.

Szlovénia szombattól határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon. A döntés azt követően született, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén szombattól hasonló intézkedést jelentette be a szlovén határon.

Az uniós költségvetés növelését szorgalmazza az Európai Parlament: 6,4 milliárd euróval töltenék fel a jövő évi büdzsét, hogy a rászorulóknak pénzügyi támogatást nyújtsanak, és hatékonyan tudjanak reagálni a válságokra.

Újabb rakétákat lőttek ki izraeli településekre a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai. Az izraeli hadsereg a Hamász infrastruktúráját és a libanoni Hezbollah állásait lőtte. A Gázai övezetben végrehajtott légicsapásokkal terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg, és megölték különböző terrorszervezetek több, magas rangú tisztviselőjét és aktivistáját.

Egyiptom és a Gázai övezet határán egészségügyi segéllyel megrakott öt teherautó várja, hogy elindulhasson az övezetbe - közölte az Egészségügyi Világszervezet. További 40 tonna segély a jövő hétig szintén megérkezik a térségbe. Oroszország pedig 27 tonna humanitárius segélyt szállít a Gázai övezetben élő civileknek a szomszédos Egyiptomból. Egy egyiptomi hírtelevízió szerint a rafahi határátkelőt pénteken megnyitják.

Bejrútban a libanoni amerikai nagykövetségnél csapott össze a tüntetőkkel a rendőrség. A biztonsági erők könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták fel a több száz fős tiltakozó tömeget. Berlinben ismét rendőrökre támadtak palesztinpárti és Izrael-ellenes tüntetők.

Ismét - hamis - bombariadó volt 14 franciaországi regionális repülőtéren. Kiürítették mások mellett Brest, Bordeaux, Montpellier és Nantes repülőterét is.

Több mint 16 ezer magyar diák tanul külföldön. Az utóbbi két évben ugyan csökkenő ütemben, de továbbra is folyamatosan nő a külföldi felsősoktatási intézményeket választó magyar diákok száma. Az első és második helyen továbbra is Ausztria és Németország szerepel.

Átalakítja a kormány a Nemzeti Tehetség Programot annak érdekében, hogy a részt vevő diákok teljes útját követni tudják. A családokért felelős államtitkár az Egyenlítő Alapítvány konferenciáján közölte: az átalakításnál kiemelten fontosnak tartják majd a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területet.

Repülőgépberendezést javító központot épít Maglódon, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében az Aeroplex. A csaknem 7 ezer négyzetméteres üzem létrehozása mintegy 2 milliárd forintba kerül, és 120 munkahelyet teremt.

Új ipari park létesül a tervek szerint Érd és Budafok határában, 68 hektáros területen, amelynek kétharmada Érdhez, egyharmada Budafokhoz tartozik. Magántőkéből 224 ezer négyzetméternyi csarnok, raktár épülne, és 2000-nél több munkahely létesülne.

A vasúti pályahálózat azonnali felújítását sürgette az MSZP. Az ellenzéki párt szerint a kormánynak reptérvásárlás helyett a vasutat kellene fejlesztenie: javítani vasúti pálya és a járműpark siralmas állapotán, és megoldani a munkaerőhiányt a MÁV-nál.

A megtakarítások ellenére 19 milliárd forinttal nőtt a fővárosi önkormányzat 3 legnagyobb energiafogyasztó cégének energiaköltsége - közölte főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus elmondta: az elmúlt éves energiaszámla 37 milliárd forint volt, miközben azt megelőzően 18 milliárd.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megkezdte a tengervíz és a tengeri halak vizsgálatát Fukusimánál, miután elkezdték a tengerbe engedni az atomerőmű tisztított hűtővizét. A szakemberek szerint kicsit emelkedhet a trícium szintje a tengervízben, de a radioaktivitás szintje várhatóan hasonló lesz a tavalyi, kibocsátás előtt mért értékhez.

Csehországban nem sikerült megbuktatnia a jobbközép, ötpárti koalíciós kormányt az ellenzéknek. Az ANO mozgalom bizalmatlansági indítványát a 181 képviselőből csak 85 támogatta, míg 96-an ellene szavaztak. Az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége.

Kazahsztán nyugati nyomásra megtiltotta több mint száz termék exportját Oroszországba. Főként drónokról, mikrochipekről, különleges műszaki és hadi eszközökről van szó.

Az orosz hatóságok őrizetbe vették a Szabad Európa Rádió egyik szerkesztőjét arra hivatkozva, hogy elmulasztotta külföldi ügynökként regisztráltatni magát, amikor Oroszországban járt. Az orosz-amerikai kettős állampolgárságú, Prágában élő újságírónőt azzal vádolják, hogy Oroszország katonai tevékenységéről gyűjtött információkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×