eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Speciális közlekedési lámpákat vezetett be Budapest fontos csomópontjaiban – a Google

A mesterséges intelligenciát is alkalmazó technológia révén jelentősen csökkenthető a kereszteződésekben a károsanyag-kibocsátás.

A Google azonban nem áll tétlenül, és a Green Light Projekt keretében egy olyan kezdeményezést indított, amely a mesterséges intelligencia erejét használva csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a városi kereszteződésekben. Yossi Matias, a Google Engineering & Research alelnöke az Indexnek elmondta, napjainkban az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátásért a járművek felelnek, de a városi kereszteződésekben 29-szer nagyobb a környezetszennyezés, mint a nyílt utakon.

A projekt a mesterséges intelligencia és a Google Maps segítségével feltérképezi a városokra jellemző vezetési trendeket, modellezi az egyes forgalmi mintákat, melyek alapján ajánlásokat tesz a meglévő közlekedési lámpák beállításainak optimalizálására. A Green Light Projekt már négy kontinens 12 városában érhető el – többek között Rio de Janeiróban, Budapesten, Manchesterben, Seattle-ben, Bengaluruban és Balin –, és 2024-ben további városokban is bevezetik a szolgáltatást, amelynek révén akár 10 százalékkal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást a kereszteződésekben.

Budapesten már három kereszteződésben alkalmazzák a technnológiát, és a kezdeti eredmények biztatók:

  • Gép utca–Kőbányai út–Szállás utca
  • Hősök tere
  • 6-os út–M0

„A bevezetés egyszerű, nincs szükség szenzorokra vagy bonyolult eszközökre. A városi mérnököknek csak egyszer kell módosítaniuk a lámpák időzítését” – mondta a szakember, aki kiemelte, a technológia bevezetése csökkentette a piros lámpán áthajtó autósok számát is.

A rendszer működéséről az derült ki, hogy először elemzik a kereszteződés forgalmát, ehhez olyan modelleket használnak, amelyek képesek azonosítani a legjobb időpontokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A mesterséges intelligencia segítségével elemzik ezeket az adatokat, és keresnek olyan megoldásokat, amelyek valóban hatékonyak.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×