eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
A Balatonfüred Kongresszusi Központ az átadása napján, 2023. szeptember 30-án. A 2018-ban indult fejlesztés európai uniós, önkormányzati és állami forrásból, összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházással valósult meg.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Gulyás Gergely: Balatonfüred a konferenciaturizmus fővárosa lesz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt a mintegy tízmilliárd forintból megvalósított új, konferencia központ átadásán mondta.

Az új kongresszusi központ a konferenciaturizmus balatoni fővárosává teszi Balatonfüredet - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mintegy tízmilliárd forintból megvalósított beruházás átadásán szombaton a tóparti városban.

Gulyás Gergely kiemelte: Balatonfüred "robbanásszerűen" fejlődött a mögöttünk hagyott évtizedekben. A rendszerváltás óta nem kérdés, hogy az északi part leglátogatottabb településévé vált - mondta.

Volt azonban egy hiányosság, amelyet be kellett tölteni: egy ilyen jelentőségű városnak szüksége van egy konferenciaközpontra - tette hozzá a miniszter.

Balatonfüred, 2023. szeptember 30.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Balatonfüred Kongresszusi Központ átadásán 2023. szeptember 30-án. A 2018-ban indult fejlesztés európai uniós, önkormányzati és állami forrásból, összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházással valósult meg. 
MTI/Vasvári Tamás
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Balatonfüred Kongresszusi Központ átadásán. MTI/Vasvári Tamás

Gulyás Gergely a beruházás jelentőségéről szólva megjegyezte: évtizedek óta probléma a Balatonnál, hogy míg nyáron turistákkal telnek meg a települések, ősztől kora tavaszig nem lehet a szálláshely-kapacitásokat a nyárihoz hasonlóan betölteni. A kongresszusi központ azonban azt is szolgálja, hogy az őszi, téli, tavaszi időszakban is sokan jöjjenek Balatonfüredre a Balatonhoz, és tartsanak itt rendezvényeket - közölte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint Magyarországon tavaly mintegy százezer vállalkozás foglalkozott turizmussal és ezek csaknem négyszázezer embernek biztosítottak munkahelyet. Tizennégymillió vendég megközelítőleg negyvenmillió vendégéjszakát töltött Magyarországon - mondta, hozzátéve, hogy a turizmus a magyar gazdasági össztermék mintegy 12 százalékát állította elő.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: az elmúlt években látták, hogy növelni kell a város gazdasági erejét és a helyi vállalkozások jövedelemtermelő képességét, de azt is, hogy vannak határok. Nem zsúfolható tovább a főszezon, az amúgy is erős hétvégék időszaka - mutatott rá.Úgy fogalmazott: ebből nyújt kitörési pontot a konferenciaturizmus, amely akkor hoz vendégeket, amikor más ágazatokban kevesebben vannak.

A Balatonfüred Kongresszusi Központ az átadása napján, 2023. szeptember 30-án. A 2018-ban indult fejlesztés európai uniós, önkormányzati és állami forrásból, összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházással valósult meg. 
MTI/Vasvári Tamás
A Balatonfüred Kongresszusi Központ. A 2018-ban indult fejlesztés európai uniós, önkormányzati és állami forrásból valósult meg. MTI/Vasvári Tamás

A polgármester szerint a kongresszusi központ fenntartható fejlesztésként valósult meg, bevételtermelése mellett közvetett módon 3-4 százalékkal fogja növelni a kereskedelmi szálláshelyek töltöttségét. Bóka István hozzátette: a városban működő szállodák biztosítani tudják majd a központ kiszolgálását.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett: olyan célt sikerült elérni, amelyre a balatonfürediek régóta vágytak. Egy színvonalas közösségi tér igénye már rég megfogalmazódott Balatonfüreden, egy olyan beruházásé, amely méltó a városhoz, illetve a helyiek és a gazdaság érdekeit is szolgálja.

Markovits Alíz, az Európa kulturális fővárosa (EKF) programot megvalósító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója jelezte: az elmúlt öt évben egy új kreatív kulturális régió megerősítésén és reflektorfénybe helyezésén dolgoztak a térségben, hiszen Veszprém már a pályázati szakaszban felismerte, hogy igazán sikeres csak a környező településekkel lehet.

A Balatonfüred Kongresszusi Központ az átadása napján, 2023. szeptember 30-án. A 2018-ban indult fejlesztés európai uniós, önkormányzati és állami forrásból, összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházással valósult meg. 
MTI/Vasvári Tamás
A Balatonfüred Kongresszusi Központ, amely mintegy tízmilliárd forintból éplt meg. MTI/Vasvári Tamás

A Balatonfüred Kongresszusi Központ 2018-ban indult fejlesztése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) több mint 4,5 milliárd forint európai uniós forrást nyert el, ezt egészítette ki az önkormányzat a saját költségvetéséből, valamint az állam is jelentős összeggel támogatta az összességében mintegy tízmilliárd forintos beruházást.

A volt Huray utcai piac, majd murvás és aszfaltos parkoló 16 400 négyzetméteres területén egy 1200 férőhelyes, 4500 négyzetméteres, multifunkcionális rendezvényközpont épült, alatta egy 284 férőhelyes mélygarázst alakítottak ki. A központ konferenciák, rendezvények és színházi előadások helyszínéül szolgál majd, továbbá egy kiállítótérrel is kiegészült, amely a V4-országok közös történelmi múlt tematikájú világörökségi helyszíneit mutatja be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 9. 05:39
×
×
×
×