eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, a párt EP-képviselője beszédet mond a DK országos nagyrendezvényén Pécsen, az Expo Centerben 2023. február 21-én.
Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

Dobrev Klára leválasztaná az országot az orosz gázról

A következő kormánynak mindenképp újra kell indítania a panelprogramot, le kell állítania Paks II-t, és az orosz gázról is le kell válnia - tűzte ki feladatként a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke pénteki beszédében.

Energiademokrácia címmel zajlott konferencia pénteken, itt felszólalva Dobrev Klára elmondta: Strasbourgban több döntést is hoztak a héten, az egyik az volt, hogy 2030-ra Európában a megújuló energiaforrásoknak el kell érnie a 42,5 százalékot, de inkább a 45 százalékot. Ehhez új beruházásokra, új szemléletre van szükség, de ennél is fontosabb, hogy politikai akaratra is szükség van.

„Ezzel szemben egyetlen olyan ország van Európában, amely nemhogy növelte a megújuló energia arányát, hanem csökkentette. Amit a magyar kormány tesz, nem egyszerűen bűn, hanem Magyarország jövőjének elárulása. Tönkreteszik az országot azzal, hogy környezetszennyező, vízkészletpusztító beruházások tömegét hozzák ide. Unokáink nem fognak találni folyókat, tavakat a Kárpát-medencében” – emelte ki a politikus - tudósított az Index.

Szeretnék megmutatni, hogy lehet ezt másként csinálni, mondta Dobrev Klára, példaként felhozva, hogy az EU egy év alatt vált le az orosz gáz 80 százalékáról és még csak brutális áremelkedés se lett, pedig voltak ilyen félelmek. Ezzel szemben ma egyetlen európai ország van, amely a világpiaci árnál drágábban veszi az orosz gázt - mondta a magyar gázszerződéssel kapcsolatban a DK politikusa.

Hangsúlyozta, hogy újra kell indítani a panelprogramot, illetve kell egy panel- és házfelújítási program is.

Dobrev Klára beszédében ismertette, hogy a héten Ursula von der Leyen egy hatalmas szélerőműprogramot jelentett be, majd hozzátette: Európában ezzel szemben egyetlen ország van, ahol tilos szélerőművet építeni. Azt is mondta, hogy itthon majdnem betiltották a napelemek otthoni használatát, bár most visszakoznak.

"Felháborító, hogy valaki azt mondja, miért 18 éves dízellel járnak a magyarok, miért nem szigetelik a házukat? Hát azért, mert a hónap végére sokan már enni sem tudnak. Nincs olyan magyar, aki ne szeretne Teslával járni" - sorolta az energiaszegénység fogalma kapcsán.

Dobrev Klára szerint a következő kormány két legfontosabb dolga a Paks II beruházás leállítása és az orosz gázról való leválás, állítja: így lesz csak olcsó a rezsije a magyaroknak.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×