eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tihany és a Tihanyi Bencés Apátság látképe napfelkeltekor 2020. május 16-án. Előtérben a Belső-tó, háttérben a Balaton.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megszállják a külfödiek a Balatont, de nem nyaralni jönnek

Sok külföldi vásárol ingatlant a Balaton környékén, a vevők nagy része pedig német származású.

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. A polgármesterek szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet vonzza a külföldieket, sok külföldi még magyarul is elkezd tanulni – írja a sonline.hu.

Korábban az Infostarton írtunk arról, hogy egy spanyol lap szerint 25 százalékkal nőtt a Magyarországra költöző német nyugdíjasok száma. Ennek következtében pedig a Balaton és környéke mostanra a német nyugdíjasok új paradicsomává vált.

A Balatontól 8 kilométerre fekvő Szőlősgyörökön mintegy 600 ingatlan található. A házak több mint 10 százaléka külföldi, főként német tulajdonú. Klotz Péter a település polgármestere szerint olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban, még aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban.

"Az elmúlt években összesen öt német pár költözött hozzánk, legutóbb idén gyarapodtunk egy új családdal" – mondta Klotz Péter. Szerinte a németek jól beilleszkedtek a györöki közösségbe, aktívan részt vesznek minden programon, és érdekli őket a magyar kultúra. A polgármester hozzátette, több német nyugdíjassal is beszélt, akik elmondták, azért is választják Magyarországot, mert nem tudják elviselni a német migránspolitikát.

Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke szerint már évekkel ezelőtt "megjelentek" a németek a településen, és vásároltak épületet. A mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 külföldi tulajdonú. Lombár Gábor kiemelte, a legtöbb németeké, ezért is szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot. A német nyugdíjaknak emellett itthon nagyobb az értéke, még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton. "Természetesen örülünk annak, hogy hozzánk is jönnek külföldiek, azonban

személyes félelmem, hogy ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk"

– hangsúlyozta Balatonfenyves polgármestere.

Balatonbogláron is szívesen látott vendégek a németek. Mészáros Miklós, a város vezetője szerint a kedvezőbb ingatlanárak miatt a környék települései is vonzóak számukra. Balatonboglár szerencsés helyzetben van, mert a városban sok helyen beszélnek németül, ezért könnyen tudnak segíteni a külföldieknek.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×