eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Republikon: három ellenzéki párt komoly bajban van, ami a parlamenti bejutást illeti

A Republikon Intézet legújabb közvélemény-kutatása alapján, ha most vasárnap lenne Magyarországon a parlamenti választás, akkor több ellenzéki párt nem jutna be a parlamentbe. A felmérés szerint az infláció emelkedése, a pedagógusok jogállásáról szóló törvény elfogadása, az árstop kivezetése és a családtámogatási rendszer átalakítása sem ártott meg a Fidesz-KDNP népszerűségének.

A Fidesz-KDNP támogatottsága júliusban kismértékben csökkent, de az Orbán Viktor miniszterelnök mögött álló szövetség még mindig magabiztosan vezeti a pártok versenyét mondta az InfoRádiónak Schlanger Márton a Republikon Intézet kutatója.

Látható némi csökkenés a Fidesz-KDNP támogatottságában, két-két százalékpontot veszítettek a teljes népesség és a pártválasztók körében az elmúlt hónapban. Így most 31 százalékon áll a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és 44 százalékon, a pártválasztók körében - tette hozzá a kutató.

Schlanger Márton kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az ellenzék legerősebb pártja továbbra is a Demokratikus Koalíció.

Az ellenzéken belül vezet a DK. Volt az elmúlt időszakban olyan, hogy egy kicsit csökkent a támogatottságuk. Most éppen egyébként nőtt. Semmi őrületes nem történt velük, de tény és való, hogy továbbra is ők a legerősebb párt az ellenzékben. Jelenleg 13 százalék a teljes népességben szavazna rájuk és a pártválasztók körében pedig 18 százalék - tette hozzá a kutató.

Az intézet szakembere, arról is beszélt, hogy a felmérés alapján a DK-n kívül jelenleg csak két ellenzéki párt látszik biztosan elérni a parlamentbe való bejutást jelentő öt százalékos szavazói támogatottságot.

A Mi Hazánk Mozgalom 6 illetve 8 százalékon áll és most vasárnap biztosan bejutna az országgyűlésbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

Az MSZP az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik azonban billeg a parlamenti küszöbön. A bizonytalanok aránya 28 százalékra nőtt a Republikon július 14-ei is 25-e között 1000 ember telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény- kutatása szerint - mondta el az InfoRádióban Schlanger Márton az intézet kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×