eur:
381.99
usd:
353.61
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Photo of worried mother taking temperature of her little son who is lying in bed with fever. Mature brown hair mother checking the temperature of her ill 11 years old boy  with thermometer on a couch in the living room at home. Sick boy with thermometer laying in bed and mother hand taking temperature. Mother checking temperature of her sick son who has thermometer. Sick child with fever and illness in bed.
Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images

Éledezik a Covid, ami inkább a fiatalokat veszi célba

Ismét emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint. Rusvai Miklós víruskutató szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a tünetek a legtöbbek számára alig észrevehetők, a betegség pedig könnyen átvészelhető.

A hullámzás természetes a koronavírus-tartalomban: ahogy a népesség nagyobb részének lecseng a vakcinázással, esetleg a fertőzés átvészelésével szerzett immunitása, újra megfertőződhet, emiatt aztán hullámokban jelentkezhet nagyobb számú fertőzött, ami következtében emelkedik a szennyvíz koronavírus tartalma is – magyarázta Rusvai Miklós, aláhúzva:

mindez azonban nem jelenti azt, hogy aggódnunk kellene.

„Reméljük, hogy nyár végén, nem lesz majd egy ugyanolyan járványhullám, mint tavaly.” Az tehát, hogy nagyjából fél évvel az őszi-téli légzőszervi megbetegedéshullám után egy újabb fertőzéshullám jelentkezik, mert lecsengett az emberek immunitása, természetes – ismételte meg.

A koronavírus esetében is egyre inkább az lesz a jellemző, mint általában a náthavírusoknál, hogy minél többször esünk át rajta, annál hamarabb és kevesebb bajjal küzdi le az immunrendszerünk, emiatt aztán nem kell tartani a koronavírustól – tette hozzá a víruskutató, egyetértve azzal, hogy már most is lehetséges, hogy többen fertőzöttek, csak nem veszik észre a tüneteket.

Rusvai Miklós szavai alapján

a koronavírusos nátha egyre inkább a fiatalok betegsége lesz,

az idősebbek ugyanis – ahogy életük során egyre többször fertőződnek –, egyre immunisabbak. Már a februári, március eleji járványmenet során is megfigyelhető volt, hogy a korona- és egyéb légzőszervi vírusfertőzöttek között a fiatalok aránya dominált, és sokkal kevesebben voltak az idősebbek – tette hozzá a víruskutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×