eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján a Városháza Parkban 2022. április 8-án. A fesztivált április 29. és május 15. között a főváros mintegy száz helyszínén rendezik meg  százhetven programmal.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Válaszokat vár több ellenzéki párt is Karácsony Gergelytől a 99 Mozgalom kampánypénzeivel kapcsolatban

Több ellenzéki pártszervezet is bohózatnak tartja a Budapestet irányító politikus által eddig az ügyben megfogalmazott magyarázatokat.

A Telex értesülései szerint számos kellemetlenséget okozhat még a főpolgármesternek az, hogy még a saját szövetségesei sem hiszik el neki, hogy adománygyűjtő ládákban, mikroadományokból szedett össze 506 millió forintot az előválasztási kampányára alapított 99 Mozgalom.

A lap úgy véli, hogy elég nehezen hihető magyarázat, hogy a 99 Mozgalom kampányrendezvényein kitett adománygyűjtő dobozokba pár hónap alatt több pénzt dobtak be, mint amennyit a kilenc parlamenti párt – köztük a Fidesz – tagdíjakból összesen összeszedett (357 millió forint) 2022-ben.

„Azt gondolom, hogy az ellenzéki szavazók számára megalázóan hihetetlen ez a magyarázat. Elmeszülemény, bohózat”

– kommentálta Karácsony Gergely első posztját a Telexnek Ungár Péter. Az LMP társelnöke szerint nemcsak a főpolgármesternek kell magyarázatot adnia, hanem „az egész politikai projekt mögött megbújó örök tanácsadóknak, magukat fajsúlyosnak képzelő árnyékembereknek is”.

De magyarázatot vár a főpolgármestertől a DK és a Jobbik is. „Karácsony Gergelynek, Bajnai Gordonnak, Szigetvári Viktornak és a többi baloldali politikusnak, akinek ehhez köze volt, tisztázniuk kell a helyzetet. Mi nem szeretnénk olyasmiért vállalni a felelősséget, amiben nem vettünk részt, és amiből nem részesedtünk” – írták a Jobbik sajtóosztályától a Telexnek. „A pénzezgetés nekünk nem fér bele, és nem tudjuk tolerálni sem a Fidesztől, sem Karácsony Gergelytől” – tették hozzá a Jobbiktól.

„A 99 Mozgalom több százmillió forintos támogatásáról a DK-nak nem volt tudomása, várjuk a főpolgármester úr részletes, nyilvános tájékoztatását”

– fogalmazott a DK sajtóosztálya a Telexnek. A Szabad Európának küldött válaszukban pedig azt a kérdést is pedzegették, hogy „az előválasztás valóban egyenlő esélyekkel zajlott-e, vagy egyes jelöltek ismeretlen forrásokból származó, nagy összegű adományokkal versenyelőnyre tettek szert”. Szerintük Karácsony Gergely úgy tudná megnyugtatóan lezárni ezt az ügyet, „ha korábbi ígéretének megfelelően valóban megnevezné a támogatást nyújtó személyeket, szervezeteket és az általuk nyújtott támogatás összegét”.

A Momentum a 99 Mozgalom belső ügyének tekinti a kérdést. Kele János, a párt elnökségi tagja a Telexnek megerősítette, hogy ők is csak a sajtóból értesültek az 506 milliós támogatásról.

A portál szerint teljes meglepetésként érte a mozgalom tetemes pénzügyi forrása az MSZP-t és az LMP-t is, holott a Párbeszéd mellett ez a két párt támogatta Karácsony Gergelyt a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

Az ellenzéki oldalon attól tartanak, hogy lesz még folytatása a történetnek, mivel a törvényi feltételeknek feltehetően nem megfelelően kezelt párt- és választási kampányköltéseknek az ÁSZ és a NAV által történő kivizsgálása pallosként ott lebeg a pártok felett. A Telex szerint ráadásul a kampányfinanszírozással kapcsolatos botrányok úgy élezhetik ki a konfliktusokat az ellenzéki pártok között, hogy közben az ellenzék erői a választási szabályok miatt továbbra is egymásra vannak utalva. Az pedig így még akár Karácsony Gergely ellenzéken belüli tárgyalási pozícióját is gyengítheti a jövő évi önkormányzati választás előtt, ha nem tisztázza kellő módon a vitatott kampánypénz eredetét.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×