eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook/Merész Márton

Elemző: Gyurcsány Ferencéknek jól jön egy gyöngébb főpolgármester

A 99 Mozgalomhoz érkező félmilliárd forintos támogatásból olyan botrány lett, ami tovább erősíti Gyurcsány Ferenc és a DK pozícióit Karácsony Gergellyel szemben, a főpolgármester szavazóit pedig elbizonytalaníthatja jövőre. Ezt a XXI. Század Intézet írta legújabb elemzésében.

Karácsony Gergely hetek óta nem tudja bizonyítani, hogy tényleg dobozokban gyűjtött össze félmilliárd forint értékű adományt, ráadásul angol fontban és euróban – mondta az InfoRádióban a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Még egy fényképet sem mutatott be arról, hogy valóban léteztek volna ilyen ládák, adománygyűjtő dobozok, ezért nem is meglepő, hogy az ellenzéki oldalon sem igazán hiszik el a főpolgármester ilyen típusú magyarázatát – tette hozzá Deák Dániel. Szerinte ez az egész külföldi finanszírozású botrány, Karácsony Gergely 506 milliós ügye az ellenzéki pártok számára is kellemetlen, ezért igyekeznek minden felelősséget eltolni maguktól.

Deák Dániel szerint ez a botrány megerősíti Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalció pozícióit az ellenzéki oldalon. Mindez a jövőre esedékes önkormányzati választásra meglátása szerint azt vetíti előre, hogy a baloldalon a DK-nak lesz a legtöbb polgármesterjelöltje, ezáltal egy esetleges ellenzéki győzelem során a legnagyobb frakciója, illetve tagsága is a Főrávosi Közgyűlésben.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy véli, kényelemes helyzetet teremthet az ellenzéki pártok – különösen a DK és a Momentum – számára, ha a botrányok miatt meggyengült Karácsony Gergelyt „tartják a kirakatban”, hiszen egy súlytalanabb főpolgármester könnyebben irányítható vagy kényszeríthető bele egy alkuba. Például olyanba, hogy a Párbeszédnek egyetlen egy polgármesterjelöltje se legyen 2024-ben – mutatott rá.

Az elemző úgy látja, hogy az ellenzéki szavazók is magyarázatot várnak, és ha nem kapják meg, akkor közülük sokan otthon maradhatnak a jövő évi választásokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×