eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Container ship in import export and business logistics, By crane, Trade Port, Shipping cargo to harbor, Aerial view from drone, International transportation, Business logistics concept
Nyitókép: Thatree Thitivongvaroon/Getty Images

Ezért javult akkorát a magyar külkereskedelmi mérleg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a várakozásokat felülmúló, csaknem 1090 millió eurós többlet keletkezett Magyarországon a külkereskedelemben májusban, aminek köszönhetően a külkereskedelmi egyenleg jelentős mértékben, valamivel több, mint 1300 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti 223 millió eurós deficithez képest.

Májusban bőven meghaladta az egymilliárd eurót a külkereskedelmi többlet – idézte fel a KSH hétfői, kiugró javulást mutató adataiból az InfoRádióban a Magyar Bankholding Zrt. (MBH Bank) elemzési centrumának vezető makrogazdasági elemzője, Suppan Gergely. A banki szakértő hangsúlyozta, hogy érdemi javulás látszik éves alapon, és az előző hónapokhoz képest is a külkereskedelem mérlegében.

A többlet annak köszönhető, hogy Magyarország exportjának euróértéke 5,2 százalékkal, tehát öt százalékot meghaladó mértékben bővült, miközben 5,5 százalékkal csökkent az import euróértéke. Ráadásul nemcsak az import volumene csökkent, hanem a beszerzési árak is.

"Az energiaszámlák értéke meredeken visszaesett tavalyhoz képest, mivel jelentősen csökkent a gáz, az áram és az olajár is, amelyekből mind importra szorulunk. Ez pedig szignifikánsan javítja a külkereskedelmi mérleget."

Ez az oka annak, hogy a tavaly májusihoz képest 1,3 milliárd eurót meghaladó mértékben javult a külkereskedelmi egyenlegünk – mondta MBH Bank elemzési centrumának vezető makrogazdasági elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×